a123

Løvlands lovsang

– Det sterkeste i sangen er at «han reiste meg opp til mer enn jeg kan bli», sier Rolf Løvland om sin verdenskjente sang «You raise me up».

Løvlands lovsang
– En tid vurderte jeg faktisk å bli prest, men jeg fant ut at mitt lille bidrag skulle være gjennom musikken, sier Rolf Løvland. Foto: Camilla Orten

«You raise me up» er Løvlands mest spilte melodi, spilt inn i mer enn åtti forskjellige versjoner og i alle verdensdeler.

– Sangeren Torstein Sødal fortalte en morsom historie fra en tur med Strømmestiftelsen til Burkina Faso i Afrika. Da han stemte i «You raise me up», reiste statsministeren seg spontant og sang med. Den brukes tydeligvis veldig mange steder, forteller Løvland.

When I am down and, oh my soul, so weary;

When troubles come and my heart burdened be;

Then, I am still and wait here in the silence,

Until you come and sit a while with me.

 

You raise me up, so I can stand on mountains,

you raise me up to walk on stormy seas.

I am strong, when I am on your shoulders,

You raise me up. To more than I can be.

Den ble brukt ved minnehøytidelighet ved tvillingtårnene i New York, på en av Nobels Fredskonserter og ofte ved både brylluper og begravelser. Sangen er fremført av John Groban, Westlife, Paul Potts, Sissel Kyrkjebø, Peter Jøback og veldig mange flere.

På Frelsesarmeens siste julekonsert i Oslo Konserthus var det Anne Vada som fremførte den populære sangen, med komponisten selv ved flygelet.

Etter konserten sa opphavsmannen at det er en stor glede for ham å få bidra til Frelsesarmeens arbeid på denne måten.

– Dessuten har jeg jobbet i Frelsesarmeen et år. Jeg hadde siviltjenesten min i Frelsesarmeens studio for mange år siden, smiler han.

Og i årets Grand Prix så tv-seerne en ny allianse mellom Frelsesarmeen og Løvland. Frelsessoldaten Thor- Erik Fjellvang bekreftet de tette båndene da han akkompagnerte Maria Arredondo på flygel.

 

Prisbelønt

Rolf Løvland er utdannet komponist, blant annet fra Musikkhøyskolen i hjembyen Kristiansand. Og det var gjennom gospelmiljøet i hjembyen han bestemte seg for å satse på musikk. Han var uten kirkelig bakgrunn da han begynte der, og gospelmiljøet ble et musikalsk hjem for ham. Gospelsangeren Kjell Fjallset var en av de første inspiratorene hans, og Løvlands første produksjon var kollegaens singelplate «En dag».

– Jeg var i den fasen av livet hvor man finner sin identitet og kanskje livsoppgave. Budskapet jeg møtte der var viktig, men for meg ble det også stedet der jeg fant ut at min oppgave er å skrive musikk. En tid vurderte jeg faktisk å bli prest, men jeg fant ut at mitt lille bidrag skulle være gjennom musikken, sier han.

– Hva mener du med at ditt lille bidrag skulle være gjennom musikken?

– Musikken har en annen rolle enn forkynnelsen. Forkynnelse er konkret og styrende. Musikken når oss på et annet sted enn ordene, men vi kjenner oss igjen i den. Komposisjon er en prosess, og det betyr at man må nærme seg musikken gjennom følelsene. Derfor er det viktig for meg å nærme meg musikken gjennom troen. Den gir en opplevelse av hva komposisjonen handler om.

Så helt lite har ikke bidraget blitt. Han er den eneste nordmannen som har vunnet den internasjonale Grand Prix-finalen to ganger, med «La det swinge» i 1983 og «Nocturne» i 1995. Han deler gjerne æren med både Elisabeth Andreassen, Hanne Krogh og Secret Garden med fiolinisten Fionnuala Sherry, men siden Grand Prix er en konkurranse for komponister, har Løvland vært den formelle vinneren.

Hans egen gruppe Secret Garden har blant annet gitt ut plater i over 80 land og solgt til 25 gullplater. I vinter har Løvland og Secret Garden turnert i de seks største byene i Kina. Til sommeren arrangeres World Expo 2010 i Shanghai. Musikken på Innovasjon Norges stand på utstillingen er et helt ferskt bestillingsverk av Løvland.

For å perfeksjonere seg i musikk, og gospel spesielt, flyttet han til Hamar etter videregående skole. Den gangen var Hamar Norges sentrum for gospelmusikk. Der holdt koret Tvers og gruppa Frisk Luft med Arnold Børud til. Det samme med Ivar Skippervold, Kjell Fjallset og Rune Larsen.

Rolf Løvland har perfeksjonert seg som få og høstet tilsvarende heder. Han har fått Spellemannsprisens bransjepris, og er den med kortest karriere som noen gang har fått Spellemannsprisen hederspris. Han er den første nordmannen som har blitt nominert til Grammy i kategorien beste mannlige popinnspilling, nettopp for «You raise me up».

 

Bibelske bilder

«You raise me up» fikk først melodi. Da den var på plass, så komponisten fort at han ønsket seg en mann til å skrive teksten; irske Brendan Grahams.

– Jeg kjente ham litt og hadde lest flere av hans tekster. Denne teksten måtte skrives av en med tyngde, noe tidløst, uten datostempel. Heldigvis responderte han på henvendelsen min, og det er blitt en sang som brukes i nesten alle sammenhenger.

– Hva tror du er grunnen til det?

– Den er åpen, sjenerøs og romslig. Alle kan finne seg selv og sin historie i teksten, og det betyr mye for meg.

– Den har mange bibelske metaforer.

– Ja.

Han svarer vennlig, sparsom med ord og litt hemmelighetsfullt.

– Opplever du personlig det bibelske i teksten?

– Jeg har den forankringen i livet mitt.

«Du reiser meg opp, så jeg kan gå på opprørt sjø.» Komponisten sier han retter sine ting mot Gud.

– Den kraften som det gir er viktig for meg, og jeg går til den hver dag.

– For mange er dette en påskesang, en sang om Jesu seier over dødskreftene.

– Ja, det kan det være.

Løvland forener liv og lære. Han lar seg ikke forlede til å tolke teksten med mange ord.

«Da faller jeg til ro og venter her i stillheten. Inntil du kommer og sitter en stund hos meg.» Om det verset har han flere ord:

– En av de første sangene jeg skrev har blitt mye brukt, og den sier sitt om hva jeg tenker: «Maria setter seg stille ved sin Herres føtter ned. Sett deg ved din Mesters fot, sett deg ned og ta imot, søk Guds rike først av alt.»

Litt overraskende vil han ha med noen ord som avslutning

– Men det viktigste og fineste i sangen er «Han reiste meg opp. Til mer enn jeg kan bli», sier Rolf Løvland.

Med et smil som forteller mer enn han vil si.