a123

Onsdagsfamilien

– Vi har veldig tro på prosjektet, sier Anne Hernes Hjelle, sosialsjef i Frelsesarmeen. Foto: Heidi Goodreid

Stolte mødre løfter ungene himmelhøyt mot juletreet. «Sammen» er ukas høydepunkt.

Onsdagsfamilien
– Vi har veldig tro på konseptet, sier Anne Hernæs Hjelle, seksjonsleder for Frelsesarmeens barne- og familievern. Foto: Heidi Goodreid

– I dag er vi kjempeglade!

Temi (25) slår ut med armene. Treåringen hennes, Victoria, har nettopp halt ut en diger tøyhund fra gaveposen. Tobarnsmoren fra Nigeria er kanskje mest glad for ullundertøyet.

Noen måneder i fjor trengte hun støtte i en vanskelig livssituasjon, og fikk hjelp på Gry senter for foreldre og barn i Oslo. Det drives av Frelsesarmeen. På vei over i egen leilighet kom spørsmålet: Kan du tenke deg å være med i en barne- og foreldregruppe som møtes en gang i uka? Om hun ville?!

– Dette er mitt sted, mitt hus! Treåringen min elsker også å være her. «Er det onsdag i dag, mamma», spør hun ofte. Jeg var så glad i å være på Frelsesarmeens familiesenter. Da jeg dro derfra, følte jeg at jeg ikke lenger var alene.

Stemmen er så vidt hørbar mellom latter og barnehyl. Oasen i Grønland korps, kafeen til Frelsesarmeen, er et kaos av kosedyr og kakesmuler. Det er juletrefest før jul. 12 mødre og 19 barn har nettopp fått godteposer og stappfulle gavenett av nissen.

– Vi er som en familie, så hver onsdag sier jeg til ungene mine: I dag skal vi dra til familien. Her spiser vi middag sammen og drikker kaffe, synger og danser. Jeg lærer å være sosial og har fått venner. Ellers i uka ringer jeg folk fra gruppa, spør hvordan det går, og så diskuterer vi barneoppdragelse, forteller Temi.

 

Være stolte

Onsdagsfamilien
– Målet er å gi gode opplevelser for foreldre og barn, sier prosjektleder Tone Berg. Foto: Heidi Goodreid

– Dette skal være noe mor og barn er stolte over å være med på! sier prosjektleder Tone Berg.

Det er snart tre år siden hun fikk ideen om et møtested for foreldre og barn. Siden har hun sendt ut hundrevis av tekstmeldinger med invitasjon til samlingene. Sammen er et samarbeid med Gry familiesenter. 16 til 18 familier er involvert, mange av dem eneforsørgere. Målet er å sikre barna en trygg, stabil og stimulerende oppvekst, og styrke foreldrenes omsorgskompetanse. Over halvparten av deltakerne har bodd på Gry, andre er rekruttert fra Frelsesarmeens nettverk, blant annet slumstasjonen. Foreldrene selv reklamerer også for tilbudet og får med seg bekjente.

– Som eneforsørger kan det en periode være ekstra viktig med et fast tilholdssted, tror Tone Berg, som har fartstid som miljøterapeut og sosionom på Gry. Hun tror på det trygge, enkle og jordnære. Barn og foreldre skal bli sett, få kose seg med aktiviteter og snakke sammen rundt middagsbordet. Hun får god hjelp av ti frivillige, fordelt på tre team. Mange av dem er med i vokalgruppa Closer som Tone leder. I høst har også to godt voksne kvinner fra Grønland korps blitt med.

I to timer er familiene sammen, og i sentrum står barna.

– Vi mennesker trenger at noen kjenner navnet vårt og ser oss, noen som spør hva vi har gjort siste uka, sier Tone.

– Den eneste måten å måle trivsel på, er å stille spørsmålet: Kommer de igjen?

Og det gjør de. Prosjektet har nå holdt på i to år.

marit.dehli(a)frelsesarmeen.no 

Dette er et utdrag av en artikkel fra Krigsropets julenummer 2011. Du finner flere smakebiter her. Ønsker du å bli frivillig i Frelsesarmeen? Klikk på denne linken