a123

Verdens første filmstudio

Verdens første filmstudio
Foto: ukjent

Historiens aller første filmstudio sto Frelsesarmeen bak. De produserte filmer i stor skala.

Frelsesarmeen startet filmselskapet The Limelight Department i Melbourne allerede i 1892. Seks år senere var også et filmstudio på plass.

I dets levetid på til sammen 19 år ble det produsert rundt 300 filmer og store multimediale presentasjoner som Soldiers of the Cross og Heroes Of The Cross.

Det betyr at Frelsesarmeen ikke bare etablerte et av verdens første filmstudioer, men de produserte også flest filmer på den tiden.

Booths ankomst

Verdens første filmstudio

I november 1891 ventet Frelsesarmeen i Australia storslått besøk. William Booth – grunnleggeren av Frelsesarmeen – hadde annonsert sin ankomst. Dette måtte kunngjøres på best mulig måte.

På den tiden gjorde kaptein Joseph Perrys seg bemerket med bruk av sitt hjemmesnekrede fotostudio og mørkerom, der han produsert lysbilde-show til blant annet sine prekener. Så bra fungerte bruk av håndmalte fotografier vist på storskjerm, at Perry ble hentet til Melbourne for å reklamere Booths ankomst.

Det var så vellykket at Frelsesarmeen startet filmselskapet The Limelight Department.

I begynnelsen

Perry turnerte og besøkte nesten alle korps i Australia med sitt Limelight-utstyr i 1895. Han presenterte religiøse show for et overveldet publikum. Etter å ha møtt Perry, ble Herbert Booth, sønn av William Booth og som fra 1897 var Australias territorielle kommandør, inspirert til å ekspandere The Limelight Department.

Han innvilget mer utstyr – deriblant en filmfremviser – og Australias første permanente filmstudio var på plass i 1898.

69 Bourke Street i Melbourne var adressen for Frelsesarmeens filmstudio. Fortsatt står rommet som ble brukt som studio bevart slik det var ved århundreskiftet. I dets glanstider ble det produsert mye her som skulle vise seg å være verdens første:

  • Australias første narrative film om sosialt arbeid: Social Salvation (1898/99)
  • Det første registrerte filmproduksjonsselskapet: Australasian Kinematographic Company (1901)
  • Australias første historiske dokumentar: Under Southern skies (1902)

Soldater i strid

Soldiers of the Cross peker seg ut som The Limelight Departments store innovasjon. Det var Herbert Booth og Joseph Perry som sammen begynte arbeidet med filmen som hadde premiere 13. september 1900.

Det strides, men enkelte hevder at dette er den aller første featurefilmen i full lengde som ble produsert. Filmen varte to og en halv time og omhandlet livet og døden til tidlige kristne martyrer. Scenene i filmen ble omtalt som ekstremt voldelige på den tiden.

Den inneholdt så mye brutalitet at da den ble vist for mellom tre og fire tusen i rådhuset i Melbourne, var det mange kvinner som besvimte.

Slut Verdens første filmstudio ten på et eventyr

Da Thomas McKie tok over som kommandør i Australske Frelsesarmeen etter Booth, fortsatte Limelight å ekspandere. Soldiers of the Cross gjennomgikk ti og med en nyinnspilling i 1909. Den nye filmen fikk navnet Heroes of the Cross.

Det var da den mer konservative James Hay tok over som kommandør i 1910, at The Limelight Department begynte å telle sine siste dager. Hay mente at Frelsesarmeen ikke skulle ha noe med filmvisning å gjøre og la ned Limelight når selskapet var på topp.

I sin selvbiografi skrev han:

«The cinema, as conducted by The Salvation Army, had led to weakness and a lightness incompatible with true Salvationism and was completely ended by me.»

Soldiers of the Cross og andre produksjoner har forsvunnet for alltid.

 

 

Kilder:

Frelsesarmeen internasjonalt

ABCs nettside om Limelight

Wikipedia