a123

"Jeg var i fengsel, og dere besøkte meg"

"Jeg var i fengsel, og dere besøkte meg"
Kristian Nygård vil gjerne være til stede for noen - også "bak murene". Foto: Jarle Stokland

Kristian Nygård ble frivillig for Frelsesarmeens fengselsarbeid ved en tilfeldighet – så oppdaget han hvor direkte Jesus snakker om å besøke fengslene.

 

Kristian Nygård jobber til daglig som musikklærer ved Jeløy folkehøyskole utenfor Moss. Men de to siste årene har han også vært frivillig hos Frelsesarmeens fengselsarbeid.

- Det er både en ære og et privilegium å få være med på et fengselsbesøk. Ved å møte innsatte over en kopp kaffe lærer man fort at dette er helt vanlige mennesker som deg og meg, sier Kristian.

 

Inspirert av Jesus

Hvorfor ble du frivillig fengselsarbeider?

- Det begynte litt som en tilfeldighet. Jeg ble med for å akkompagnere Tonje Madelaine Ellingsen, som jeg spiller med til vanlig. Så oppdaget jeg hva Jesus sier i Matteus 25: ”Jeg var i fengsel, og dere besøkte meg”. Jeg kan ærlig innrømme at det kan det være tøft å stå opp kl 07.30 på søndag morgen for å gå på fengselsbesøk, men etter at besøket er over er jeg veldig glad for at jeg har gjort det. I fengslet møter jeg mennesker som er i krise, som er låst inne og som savner både familie og venner. Da føles det veldig meningsfullt å kunne bare være et medmenneske for noen innenfor murene, forteller Kristian.

 

Musikk som kommunikasjon

Sammen med en kappelan fra Frelsesarmeen har Kristian og Tonje en time til disposisjon i fengslet. Den fyller de med en musikkgudstjeneste etterfulgt av en kaffepause med mulighet for å slå av en prat. Og selv om mange innsatte ikke snakker norsk, så finnes det et universalt språk, nemlig musikken.

- Det er flott å oppleve at vi når frem til mennesker med et budskap selv om de ikke forstår et eneste ord norsk. I fengselet er det mye åndelighet og søken etter tro. Musikken blir derfor en fantastisk trosformidler som går på tvers av språkbarrierer, sier Kristian.

  

Klar tilbakemelding

Det er sterkt å oppleve at 45 innsatte med et tilsynelatende tøft ”ytre skall” er rolige og lytter til musikken. Og responsen fortsetter også etter at konserten er over.

- Mange gir klare tilbakemeldinger om hva konsertgudstjenesten har betydd for dem. De er også veldig takknemlige for at vi kommer og gjør dette for dem. Slike tilbakemeldinger er det ikke like vanlig å få utenfor murene, så det er veldig flott å høre at gudstjenestene kan være med på å åpne døren til tro, avslutter Kristian.