a123

Åpne armer varmer

Åpne armer varmer
- Her er det rom for alle, sier korpsleder Ann Pender. Foto: Frelsesarmeen/ Silje Gjeruldsen

– Selvfølgelig, det er klart vi skal åpne dørene, sier Ann Pender, leder for Frelsesarmeens menighet, Templet korps.

Da gradestokken krøp under -15 grader i hovedstaden natt til tirsdag og Frelsesarmeens rusomsorg tok kontakt var det ikke tvil hos korpslederen.


Sprengt kapasitet

Siden natt til mandag har Frelsesarmeens rusomsorg i samarbeid med Oslo kommune tilbudt hjemløse et sted å sove innendørs. Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige, tok i mot 73 personer første natt, men da var det helt fullt. Ytterligere 15 personer måtte derfor sove på legevakten grunnet plassmangel. Det måtte gjøres noe. Og løsningen ble Frelsesarmeens menighet i nærheten av St. Olavs plass. Ann Pender, leder for Templet korps, er takknemlig for at de kan stille sine lokaler til disposisjon.

– Frelsesarmeens rusomsorg og Fyrlyset gjør en flott jobb i forbindelse med overnattingene. Og at vi kan bidra med noe i denne situasjonen er vi veldig glade for.


Plass i herberget

Hun smiler varmt og forteller om broren som i går stakk hodet inn og spurte, er det herberget-verten? Bibelhistorien om Maria og Josef som trengte et sted å søke ly, har kvernet rundt i Penders hode det siste døgnet.

– Skulle ikke vi ha plass? Vi må leve det vi sier. Det holder ikke bare med en klapp på skulderen, si Gud velsigne deg og be dem dra sin vei. Vårt oppdrag er å forkynne Jesus og i hans navn møte menneskelige behov. I denne situasjonen så har det vært mer handling enn ord, men det er viktig.

Tilbudet har ikke bare varmet de som overnatter, men Pender selv. «Soverommet» stilt til disposisjon er menighetenes gudstjenesterom.

– Da jeg fikk se rommet med feltsengene og korset så tenkte jeg på korset på en ny måte. Korset ble på en måte utstrakte armer for meg. Og sengene symboliserer den omsorgen som vi skal dele. Det var sterkt.

Åpne armer varmer
Feltsenger og pledd ligger klare til bruk i Templet korps. Foto: Frelsesarmeen/ Benjamin Brekke

Engasjerende

Responsen fra menigheten har vært enorm, forteller Ann Pender.

– Noen ønsket å gi bort ullpledd, andre ønsket å stille som nattevakt, noen ville koke kaffe. Jeg har fått tilbakemeldinger på flere som ber for de som har det vanskelig. Mange uttrykker også at de er stolte av å tilhøre en menighet som kan gjøre noe konkret i møte mennesker som har det tøft.

Hun smiler varmt og nevner at det er så mye man kan gjøre og bety for andre bare ved å være tilstede.

– Slå av en prat. Inviter inn til en kopp kaffe. Handle for noen. Gi litt av tiden din. Det skal ikke alltid så mye til, sier Pender og ser selv frem til å åpne dørene i kveld klokken 23.