a123

Åpnet familiesenter på Haiti

Åpnet familiesenter på Haiti
Anne Kristine Herje og Synnøve Anthun Ørsnes, prosjektrådgiver i Frelsesarmeens seksjon for Misjon og bistand, representerte Norge under åpningen av det nye familiesenteret på Haiti. Foto: Frelsesarmeen

50 år etter at hun kom til Haiti for første gang, var frelsesoffiser Anne Kristine Herje tilbake for å klippe snoren til Frelsesarmeens nye familiesenter på Haiti.

Midt i et av verdens fattigeste slumstrøk på Haiti ligger Frelsesarmeens nye familiesenter, med skole, sosial-senter og klinikk. Et senter som gir håp til mennesker som lever i Delma2-distriktet i Haitis hovedstad Port-au-Prince, et område preget av ekstrem fattigdom og mye kriminalitet.

Det var hit Anne Kristine Herje kom første gang for 50 år siden. Besøket gjorde et sterkt inntrykk og hun ble mektig imponert over arbeidet Frelsesarmeen gjorde på den karibiske halvøya. I 1988 kom hun tilbake for å arbeide. I løpet av 16 år ledet hun barnehjemmet «Lykkens hjem» i det belastede området.

– De som har et skur er heldige. Andre legger bølgeblikk over to skur for å kunne sove under. Det er fælt å leve uten en dør, sier Anne Kristine, som flyttet tilbake til Norge i 2005.

 

Ønsker å hjelpe hele familier

Jordskjelvet som rammet Haiti den 12. januar 2010, ødela det meste av bygningene på Frelsesarmeens område. Barnehjemmet, ”Lykkens hjem”, måtte rives. Barna som bodde der flyttet hjem til familie eller slektninger, andre ble plassert i fosterfamilier.

Anne Kristine dro tilbake til Haiti etter jordskjelvet for å bidra i hjelpearbeidet. Det var et trist syn som møtte henne. Nå håper hun at det nybygde familiesenteret vil være med å gi håp og hjelpe mange framover.

–Folk i området har en enorm tiltro til Frelsesarmeen. Dette vil bety veldig mye for området. Jeg håper at folk kan begynne å tenke nytt om seg selv. At de kan få mer stolthet av å være fra distriktet, sier hun. 

Det nye senteret fokuserer på å hjelpe familier. Barna bor hjemme, men får skolegang og oppfølging på senteret. Foreldre og besteforeldre får kursing og opplæring. 

Totalt driver Frelsesarmeen 47 skoler med over 11 000 elever på Haiti.

 

Åpnet familiesenter på Haiti
Tilbake på Haiti: "Mamma Haiti" omkranset av noen av de som vokste opp på barnehjemmet "Lykkens Hjem". Foto: Frelsesarmeen

 

Vanskelig å få jobb

Etter 16 år på Haiti har ”Mamma Haiti”, som hun kalles, satt tydelige spor etter seg. Da hun var tilbake for å være med på åpningen av familiesenteret, kom vel 60 av de som vokste opp på barnehjemmet for å møte henne. Mange av dem holder hun kontakt med via Facebook.

Flere av dem har tatt høyere utdanning på høyskole og universitet. Likevel er det problematisk å få jobb.

– Det er mange om beinet og det er ikke mange jobber ledige. Når det er slik, og familiene heller ikke kan hjelpe med penger, da er det ikke rart det blir kriminalitet, sier Anne Kristine, men er klar på at man ikke må gi opp.

– En del har fått jobb. Og jeg bruker å si at man må stå på stasjonen når toget kommer, ellers har man i alle fall ikke en sjanse. Man må forberede seg og være klar til å jobbe.

 Utfordringene er mange på Haiti. Likevel finnes det håp. Et av dem er Frelsesarmeen som bidrar midt i den verste slummen.

– Det er ikke lett når landet er helt nedkjørt. Men man må ha håp. Uten håp kan du egentlig ikke leve, sier Anne Kristine Herje.

 

Bidra til prosjektet gjennom Frelsesarmeens fadderordning

Du kan støtte Frelsesarmeens arbeid på Haiti gjennom vårt fadderprosjekt.

På denne måten gjør du en stor forskjell i barns liv og gir glede og håp.