a123

Åtte lasaroner

Åtte lasaroner
Foto: Lars K. Singelstad

Sammen med åtte deltakere fra Jobben har regissør Hallvard Bræin laget en krimkomedie. Premieren ble holdt på Youngstorget.

- Det er bare en av stjernene som er her i kveld, og det er Per Kristian. Regissør Hallvard Bræin står på scenen i teltet til Rusomsorgen på Youngstorget. Endelig er det premiere på "Åtte lasaroner", en film som ble spilt inn i 2011.

Gangsterfilm

Bræin har gjennom årene laget flere filmer i samarbeid med Frelsesarmeen. For snart tre år siden oppsøkte han Jobben, Frelsesarmeens jobbtilbud for rusavhengige. Her fikk han med seg åtte deltakere og delte ut to kameraer. Tanken var at folk skulle filme sitt eget liv, sin egen fiksjonshistorie.

- Det var en ekstremt dårlig ide, og det ble bare noen få opptak. Når du kjenner deg ensom og alene, hvor skal du da hente inspirasjon fra? Noen opplevde at den store muren av egne opplevelser, som ofte er fylt av sorg, ble overveldende. Dessuten var folk trøtte av å utlevere sin egen person, noe jeg skjønner godt.

Det var da ideen kom: Hva med å i stedet lage en gangsterfilm? Ut fra historier Bræin hadde hørt i gatemiljøet skrev Christoffer Grøndahl en krimkomedie. De åtte deltakerne fra Jobben har vært fotograf, tatt lyd og vært skuespillere.

 

Åtte lasaroner
Per Kristian er en av dem som har vært med i produksjonsteamet til Åtte lasaroner. Her sammen med Hallvard Bræin under premieren på Youngstorget. Foto: Lars K. Singelstad

Tilbake til teltet på Youngstorget. Hallvard Bræin ber Per Kristian reise seg. Han bukker dypt til applausen fra publikum. Det er like før han og de andre i salen skal se filmen for første gang. Bræin forteller kort om prosessen.

- Vi er mange som har vært utålmodige på å få filmen ut. Det har skjedd så utrolig mye siden vi gjorde disse opptakene. Blant annet har to av de som har vært med på prosjektet gått bort. Derfor er filmen dedikert til Johan og Synnøve.

Filmen har en dokumentarisk stil og varer i nesten 40 minutter. Det oppstår dramatikk da en rødkledd fyr segner om foran tre karer ved Sognsvann. Hva skal de gjøre med liket og den mystiske kofferten hans?

Latteren sitter løst blant publikum. Morsomme og til dels absurde situasjoner gjør filmen innholdsrik og spennende. Tidligere justisminister, Knut Storberget, dukker også opp i en scene.

 

Utfordrende innspilling 

Prosjektet er støttet økonomisk av blant annet Nav, Helse- og sosialdepartementet og Frelsesarmeens rusomsorg. I to uker foregikk innspillingen, for det meste i  Oslos vinterkulde. Oppmøte til riktig tidspunkt, kameraføring, replikker og gjerne flere opptak av samme scene, Bræin legger ikke skjul på at innspillingen har vært utfordrende.

- Vi gikk sammen mot et felles mål, selv om det var tungt underveis, forteller han. 

Men nå kan han i alle fall smile, etter å ha fått prosjektet i mål. Og skal man tolke publikums respons, så var det en suksess.