a123

‒ Menneskehandel er alles ansvar!

‒ Menneskehandel er alles ansvar!
Petra Kjellen Brooke, koordinator for Frelsesarmeens anti-trafficking arbeid i Norge, under åpningen av Frelsesarmeens safe house i 2016. Foto: Silje Eide/Frelsesarmeen/Krigsropet

‒ All form for menneskehandel er styrt av etterspørsel, og det angår oss alle, sier Petra Kjellen Brooke, koordinator for Frelsesarmeens anti-trafficking arbeid i Norge.

Bakgrunn

Nrk Brennpunkt viser torsdag kveld dokumentaren,«Prisen for en ren bil», som setter fokus på tvangsarbeid i Norge. Dokumentaren tar for seg en vaskehall i Oslo der arbeiderne ble betalt 17 kroner timen og truet på livet av sjefene. «Brennpunkt» avdekker hva som foregår i vaskehallene.

Økende problem 

‒ Vi er fryktelig glade i billige tjenester. Vi betaler gjerne noen for å ta husvasken, skifte dekk, vaske bilen, eller pusse opp huset vårt, forteller Brooke.

I Norge er det et økende problem. I 2015 var det 301 mulige offer for menneskehandel. 204 var offer for seksuell utnyttelse og prostitusjon, 86 var utnyttet i tvangsarbeid. Brooke er bekymret for utviklingen.

‒ Det kommer til å koste samfunnet vårt å si nei til disse tilbudene. Hun tror det er her noe av utfordringen ligger. 

‒ Vi må alle, bedrifter eller privatpersoner, aktivt motarbeide dette ‒ vi må takke nei til svart arbeid. I tillegg må norske myndigheter være en aktiv bauta mot sosial dumping. 

Lavt kunnskapsnivå

‒ Vi stiller ikke spørsmål om en tjeneste er billig. Det kan være uvitenhet eller likgyldighet, sier hun og utdyper. 

‒ Jeg tror ikke det handler om vond vilje, men om mangel på kunnskap. Jeg har tro på at vi kan gjøre mye ved å spre informasjon, kunnskap og vise til konsekvenser for ofrene som er utsatt for dette. 

At det blir satt fokus på dette i kveld er en måte å belyse temaet på, og det er bra, mener Brooke. Likevel poengterer hun at ansvaret ligger hos oss alle, og det er flere måter vi kan bidra til å avdekke tvangsarbeid på.

‒ Sjekk ut om de som utfører tjenesten har ordentlig bekledning og utstyr. Lages det mat på arbeidsplassen eller ser du soveposen ligge i bilen? Og ikke minst: Er prisen urimelig lav?

Har du mistanker om tvangsarbeid eller menneskehandel, meld fra til politiet, oppfordrer Brooke.

Ønsker du å vite mer om hva du kan gjøre, finner du mer informasjon her.  

---------------------------------------------------------------------------- 

Se dokumentaren på «Brennpunkt» på NRK i kveld kl. 19.45.