a123

– Jeg går ikke på trynet selv om jeg knekker beinet

André Olsen var en av foredragsholderne for skandinaviske fysioterapistudenter under seminaret «Being Marginalized – Opening Doors to Participation» på HiOA. Fordi han har funnet gode livsarenaer, mener han faren for tilbakefall til rusen er over.

– Jeg klarte ikke å komme meg ut av rusen alene, sier Ken Wick, en av spillerne på det norske landslaget i gatefotball. Mens en rekke kamper går av stabelen på Rådhusplassen i Oslo, har fysioterapi-studenter, helsearbeidere og sosialarbeidere samlet seg til et seminar på Høyskolen i Oslo og Akershus(HiOA). Temaet er «Being Marginalized –Opening Doors to Participation.»

– Jeg går ikke på trynet selv om jeg knekker beinet
Førsteamanuensis Hilde Sylliaas ved HiOA inviterte til seminaret «Being Marginalized – Opening Doors to Participation». Blant foredragsholderne var André Olsen, Ken Wick og Trond Henriksen. Foto: Mette Randem

Gode talspersoner
I likhet med Ken har André Olsen, som også spiller på landslaget, og Trond Henriksen, også tidligere rusmiddelavhengig, lagt mange tøffe år på gata bak seg. Alle tre ønsker å inspirere til et rusfritt liv, gjennom intervjuer med media, men også når de prater med sine «egne» gjennom jobben de gjør. Ken er ansatt på Frelsesarmeens tekstiltrykkeri på Skaperverket i Tønsberg, mens André jobber på Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmisbrukere i Oslo.
– Jeg var i Halden fengsel og holdt foredrag for de innsatte der i går. Det er ålreit å møte de som prøver å ta tak i livet sitt, forteller Trond som jobber i Kirkens bymisjon nå.
– Den aller fineste betalingen jeg får, er å få gi en pose mat til en dame som ikke har råd til mat til seg og familien sin. Det å få delta er det vi trenger for å komme tilbake til samfunnet.

Følelsen av skam og nedverdigelse
Et av temaene de snakker om er skam. Ken forteller at han syntes det var flaut å møte familie og venner på torget i Tønsberg da han var rusa, så han holdt seg unna sentrum på dagtid.
– Det sies at skammen er lettere å bære om du deler den med noen, det stemmer for min del, sier Trond, og André legger til: – Det er et destruktivt liv man lever, alle har vel følelsen av at man savner familien. Man føler seg nedverdiget. Da er det fint å oppleve at man blir sett for den man er.

Verdien av gatefotball
Gatefotballen er en slik arena. Den bygger vennskap, gir et nettverk og en grunn til å trene, hvis du ikke kommer på trening, er det noen som lurer på hvor du er og hvordan det går med deg.
I tillegg har forskning fra København, ifølge assisterende professor ved Universitetet i København Anders B. Randers, vist at gatefotballen kan gi bedre helse, blant annet gjennom lavere kolesterol-nivå og bedre oksygenopptak, som gir mindre risiko for å dø av hjerte-karsykdom.
– Det gir også økt sosial kapital, selvtillit og bygger nettverk, sier han. Sammen med de lokale lagkameratene blir det få skader fordi man kjenner hverandre godt, det blir ingen stygge taklinger, men det kan bli annerledes under landskamper, mener Randers.
– Hva skjer hvis du brekker beinet under en kamp, André? spør førsteamanuensis Hilde Sylliaas, Høgskolen i Oslo og Akershus.
– Jeg går ikke på trynet selv om jeg knekker beinet. Det er ikke aktuelt. Jeg føler meg ivaretatt av Frelsesarmeen, jeg jobber der og studerer gjennom dem. Det er ikke aktuelt for meg å skli ut. Fortida er ikke noe å tenke på lenger.

– Jeg går ikke på trynet selv om jeg knekker beinet
HiOA, Metropol i København og Falun Universitets har satt marginaliserte grupper på timeplanen og er opptatt av at studentene skal lære mer om sårbare mennesker gjennom studiet, slik at de blir kjent med en annen gruppe enn de som vanligvis kommer til fysikalsk behandling. Seminaret var åpent og gratis også for andre. Foto: Mette Randem

Fysioterapistudenter bidrar under VM
HiOAs fysioterapi-utdanning samarbeider med Frelsesarmeen, blant annet gatefotball-laget.
– Hva kan morgendagens fysioterapeuter bidra med for at dere kan bli bedre? spør Hilde.
– Det er viktig å få veiledning til å trene riktig og bygge seg opp på en god måte, i tillegg til å lære om hva man bør spise, slik at man blir bevisst på helsa, mener André som gjerne tar seg en times joggetur nå som han er i god form. HiOA, Metropol i København og Falun Universitets har satt marginaliserte grupper på timeplanen og er opptatt av at studentene skal lære mer om sårbare mennesker gjennom studiet, slik at de blir kjent med en annen gruppe enn de som vanligvis kommer til fysikalsk behandling.
I tillegg til at de lærer om blant annet rusmisbruk og psykisk helse, har de gitt noen av studentene praksisplasser ved sosiale institusjoner. Denne uka tilbyr studenter fra de tre studiestedene akutt behandling til spillere som skader seg under kamp.
– Det er første gangen jeg behandler noen akutt. Det er ekte pasienter og de kommer kjapt. Vi hjelper dem så fort som mulig, slik at de kan komme seg tilbake til kampen og eventuelt komme tilbake til oss for en grundigere sjekk etterpå, sier en av de norske studentene, mens en annen legger til: – Det er så mye mer enn fotball. Glede og energi, alle hjelper hverandre! Jeg har det så fint på jobb!
En dansk student nikker.
– Det er så flott, spillerne er mennesker som alle andre. Det er bare folk som spiller fotball og har det fett!