a123

− Er du flink til å sy?

Kronprinsesse Mette-Marit viste interesse for attføring og redesign, og lot seg imponere av syferdighetene til Fretex-ansatte.

Mye presse hadde møtt opp ved Fretex´ sorteringsanlegg i Oslo da Mette-Marit var på besøk torsdag.

− Er du flink til å sy?
Kronprinsesse Mette-Marit fikk et godt innblikk i arbeidet som gjøres når gammelt tøy blir nytt. Olaug Storlid er arbeidsleder ved Fretex redesign i Oslo. Foto: Frelsesarmeen/Ranveig Norgaard


− Betyr mye

Presis på tiden kom kronprinsessen og ble vist vei inn i sorteringshallen. Der hun fikk informasjon om de ulike aktivitetene i hallen. Besøket varte i halvannen time så det ble tid til mye informasjon, samtaler med de ansatte og innsyn i det praktiske arbeidet.

− For de ansatte betyr det mye at kronprinsessen kom på besøk til oss. Og det er gledelig å oppleve at hun er interessert i det attføringsarbeidet og miljøarbeidet vi jobber med. Hun stilte gode spørsmål til de hun traff i dag, sier Trond Ivar Vestre som er konsernsjef i Fretex.

Vestre benyttet anledningen til å innformere Mette-Marit om verdiene til Fretex, klesinnsamlingen og jobbgarantien fra 1. januar neste år.

Moteshow

Kronprinsessen gikk raskt i gang med å sortere klær som kom på det rullende båndet i sorteringshallen. Ikke lenge etter fikk hun hedersplass i en stol dekorert med bamser.

− Er du flink til å sy?
Elli Graf og Glen Staurseth jobber til vanlig i Fretex. For anledningen er de 80-tallsmodeller for Mette-Marit. Foto: Frelsesarmeen/Ellen Marie Skjefstad


Musikken starter å spille. På catwalken kommer det ene flotte paret etter det andre. Det er motevisning – og temaet er 80-tallet. Modellene er Fretex-ansatte.

− Jeg var så nervøs jeg. Jeg grudde meg skikkelig. Men da vi prøvde klær og jeg fant dette som passet var det bare morsomt, smiler Elli Graf, som til vanlig jobber som jobbkonsulent i Fretex. Og det var tydelig at modellenes glede smittet over på Mette-Marit.

Imponert

Redesign-avdelingen fikk også kongelig besøk denne torsdags ettermiddagen. Arbeidsleder Olaug Storlid gav en innføring i arbeidet på redesign. Her får innsamlet tøy en ny vår med nytt design, samtidig som produksjonen gir inspirasjon og arbeidstrening til mennesker på attføring.

− Må man være flink til å sy for å jobbe her?, spør kronprinsesse Mette-Marit.

− Neida, det lærer man seg når man jobber her, sier Storlid.

− Ok, for det er jeg ikke noe god på. Jeg blir veldig imponert over folk som kan sy, innrømmer kronprinsessen.