a123

1012 omkom

1012 omkom

Av dem over 150 av Frelsesarmeens folk. Hør ny radiodokumentar på NRK om "Empress of Ireland"-forliset.

Ulykken utenfor kysten av Canada skjedde i 1914 - bare to år etter det langt mer kjente Titanic-forliset. Men dødstallene var betydelige. 1012 mennesker omkom i løpet av de 14 minuttene det tok fra det luksuriøse skipet traff den norske tankeren Storstad, til Empress of Ireland sank.

1012 omkom Hardt rammet

Av Frelsesarmeens delegasjon om bord omkom over 150 mennesker. Blant disse var oberstene Maidment som noen år før hadde vært sjefssekretær for Frelsesarmeen i Norge – samt hele det kanadiske Staff Band. De var på vei til verdenskongressen i London – The Congress of Nations. Det kanadiske territoriet mistet store deler av sin ledelse samt fremtidige ledermateriale. Staff Band ble ikke startet opp igjen på mer enn femti år.

Minnes fremdeles

Det ble umiddelbart avholdt en minnemarkering i Royal Albert Hall, hvor en stol dekorert med hvitt sørgebånd representerte den enkelte omkomne. Fremdeles avholder Frelsesarmeen i Canada en årlig minnemarkering. Sang nr 25 i Frelsesarmeens sangbok ”De kommer fra øst og vest” er skrevet på bakgrunn av denne skipstragedien.

 

1012 omkom
Minnemarkering Toronto Foto: Kjetil Saugestad, NRK

Les mer: