a123

Alkoholen tok over

Journalist, redaktør og foredragsholder Lars Kittilsen stod i fjor fram som alkoholiker. Han er bekymret over hvor normalt det har blitt med alkohol, også i arbeidslivet.

Alkoholen tok over
- Jeg synes norske ledere burde bli mer bevisst som rollefigurer, sier Lars Kittilsen.

- Alkohol har dessverre blitt synonymt med kos og sosialt samvær. Drikking er det normale når man er sammen og har det hyggelig. Det blir vanskelig for dem som har tatt grep å føle seg som en del av fellesskapet, sier Lars Kittilsen.

Sto fram på lederplass

Selv gjorde han endringer i livet da hans forhold til alkohol utviklet seg fra å være sunt og uproblematisk, til å overta livet hans. På lederplass i egen avis stod han fram med sitt alkoholproblem i fjor høst.

- Motivet mitt var å bidra til mer åpenhet og bevissthet. Alkoholisme er mer enn det mange tror. Veien fra normal drikking til avhengighet er kort. Den er også veldig progressiv. Det skumle er at man ikke skjønner det selv. Jeg ønsker å bidra til at folk kan fatte håp, sier Kittilsen, som ikke har drukket alkohol på over ett år.

Han mener at vin har blitt et statussymbol i sosial sammenheng.

- Jo mer fransk og jo finere flasker, jo bedre. På jobbmiddager er det et utrolig fokus på vin. De som ønsker noe annet servert blir nærmest sett på som brysomme. Og de får som regel servert drikken sin til slutt.

 

Ledere har et spesielt ansvar

Kittilsen er bekymret over at alkohol har blitt så normalt, også i jobbsammenheng.

- Jeg synes norske ledere burde bli mer bevisst som rollefigurer. Det er et tankekors når ledere legger ut bilder av vinglass på Facebook hver gang de skal vise at de koser seg. Det bidrar til en romantisering og normalisering av alkohol. Lederne har et spesielt ansvar.

8. juni arrangeres Rusfri dag. Kittilsen mener dagen er en fin anledning til for å bevisstgjøre folk sin omgang med alkohol.

- Jeg synes Rusfri dag er en fin markering og jeg ser at det engasjerer mange. Dette handler om mer enn kun én rusfri dag, det dreier seg om bevissthet rundt et samfunnsproblem. Rusfri dag er et symbol på noe mer, poengterer Kittilsen.