a123

Det store drømmeløftet

Det store drømmeløftet
Initiativtaker Linn Tomasdotter under fredagens workshop. Foto: Kristianne Marøy

‒ Jeg tror noe av det viktigste vi kan gjøre er å inkludere flyktningene i arbeid der man har behov for frivillige. Da er vi med på å gi de et nettverk, erfaring og nytteverdi, sier Linn Tomasdotter, aktivitetskoordinator på Frelsesarmeens flyktningmottak.

‒ Jeg la merke til at flyktningene ikke følte seg verdsatte og at de opplevde å være en byrde fremfor en ressurs. Basert på korte intervjuer med rundt 60 av beboerne fant vi ut at de drømmer om å utgjøre en forskjell for andre, forteller Tomasdotter. Hun tok initiativ til workshopen «Drømmeløft» sammen med tankesmien Skaperkraft.

Vil bidra

I alt 22 flyktninger deltok på workshop hos Innovasjon Norge forrige uke. Sammen skulle de diskutere hvordan mennesker med flyktningstatus kan bidra med sine ressurser og kompetanse.

‒ Hva er din superkraft? Eirik Sandstø, leder for Frelsesarmeens flyktningmottak, stiller spørsmålet. Han ser rundt seg og oppfordrer alle til å klistre svaret på navnelappen de bærer. Mennene tenker seg litt om før de skriver.

‒ Eventyrer, forfatter, kontaktskaper, leder.

Fra nå av er de kjent for superkraften, for sin kompetanse og ikke for sin status som flyktning. I løpet av samtalene kommer de sammen frem til hva som er viktigst for dem.

‒ Å bidra i samfunnet, ha det godt sammen med familien og bygge vennskap. 

 

Det store drømmeløftet

 

Spennende utfall

Tomasdotter var svært fornøyd med dagen.

‒ Jeg opplever at dette har vært med på å styrke selvtilliten til deltakerne. Og flere av representantene fra Skaperkraft og Innovasjon Norge har fått et nytt perspektiv. For mange av flyktningene ønsker ikke bare å bli hjulpet, men å hjelpe andre, forteller hun.

En av gruppene kom opp med en spennende forretningside, en digital løsning, der flyktninger kunne melde inn sin kompetanse og kobles med mennesker i Norge som er i behov av hjelp.

‒ En i gruppa var bilmekaniker, som gjerne ville hjelpe til å fikse biler gratis. Han kunne da få utnytte kompetansen sin, samtidig som han fikk bygge et nettverk med mennesker i sitt lokalmiljø, forteller Linn engasjert.

Ideen engasjerte også leder for Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, som var til stede under presentasjonen.

‒ Hun syntes at idéen var så bra at hun utfordret deltakerne til å jobbe videre med konseptet og lansere bedriften 1. september hos Innovasjon Norge. Denne utfordring har vi selvfølgelig tatt og planleggingen er allerede i gang, forteller Linn med et stort smil.

Det store drømmeløftet