a123

Dobbel glede

Dobbel glede
Foto: Jan Aasmann Størksen

En julegave kan glede både den som gir og den som får. Ved å kjøpe julegaver hos Frelsesarmeen vil det glede enda flere.

 

Det nærmer seg jul. Og med juleaften stadig nærmere, melder tanken seg om julegaver. Også i år kan du kjøpe julegaver hos Others, Frelsesarmeens konsept for rettferdig handel. Flotte gaver som gir arbeid til fattige kvinner i Bangladesh.

 

Livsviktige arbeidsplasser

- Dette er produkter med høy kvalitet, sier markedskonsulent i Frelsesarmeen, Richard Tybring Aune.

- En av tankene til Others er å produsere produkter som det er behov for, som har kvalitet og som ser bra ut, sier han.

Others gir i dag arbeid til totalt 1500 kvinner og menn . Bangladesh er det viktigste produksjonslandet, men det drives også virksomhet i Peru, Moldova, Kenya og Pakistan. Snekring, strikking, brodering og fletting – det lages mye forskjellig.

Daglig leder i Others, Jan Aasmann Størksen, har vært med i utviklingen av konseptet siden 2002.

- Dette er arbeid for de som faller utenom andre køer. Det kan være grunnet dårlig utdannelse, analfabetisme, familiesituasjon eller andre følger av fattigdom. Arbeidet er organisert som et eget selskap, men foregår i tilknytning til Frelsesarmeens sosiale helse- og omsorgstiltak på de ulike stedene.

 

Dobbel glede
Julekort er et av produktene som blir laget. Foto: Jan Aasmann Størksen

 

Postitive ringvirkninger

Richard Tybring Aune har nylig vært og besøkt arbeidet i Bangladesh. Han forteller om mennesker som tidligere har bodd i falleferdige skur, men som med inntekt fra Others kan  bygge solide vegger, dører og tak til sine hjem.

- Det er inspirerende å se livsgleden hos de som jobber der. At folk har jobb gir også ringvirkninger på hjemmebane. De kan sende barna på skole og de kan skaffe seg mat, sier Aune.

Uavhengig av hvordan salget går, er arbeiderne sikret en fast lønn. Eventuelt overskudd av salg går til å videreutvikle konseptet og til å skape flere arbeidsplasser.

 

Dobbel glede
Others gir jobb til totalt 1500 mennesker. Foto: Jan Aasmann Størksen

 

 

Utfordrende oppstart

Others fikk nytt navn i år, da det skiftet fra Sally Ann. Prosjektet hadde sin begynnelse allerede  på midten av  90-tallet, da kvinner i Bangladesh fikk hjelp av Frelsesarmeen til å lære seg ulike typer håndverk. Det ble garantert for oppkjøp og videresalg av produkter, men markedet var ikke stort nok. Prosjektpengene til å betale kvinnene tok slutt og de fleste varene havnet på lager.

I 1997 startet Birgitte og Bo Brekke opp Sally Ann shop i to små rom i Dhaka i Bangladesh. I løpet av de neste årene jobbet mange hundre mennesker ved bedriften. Kjøpekraften var imidlertid svært begrenset. Konseptet ble i 2002 tilpasset et vestlig marked, med vekt på kvalitet og design. Prosjektet er stadig i utvikling for å kunne gi en trygg arbeidsplass for mennesker som av ulike årsaker har falt utenfor.

Arbeiderne i Bangladesh er stolte over å kunne selge det de lager her i Norge. Tybring Aune oppfordrer til å ta en kikk i nettbutikken til Others.

- Det er så lite som skal til for å kunne bidra til noe som betyr enormt for dem, avslutter han. 

 

Sjekk ut Others nettbutikk!