a123

Erna besøkte Fyrlyset

Og lover 2 milliarder mer til rusomsorgen.

 

- Jens er best, roper en av brukerne da Høyres leder Erna Solberg inntar Frelsesarmeens kontaktsenter Fyrlyset. På slep har hun som kan bli Norges nye statsminister, hele presse-Norge i samlet tropp.

 

Lover mer penger

- Jeg har ikke noe sted å bo. Blir det lettere å få kommunal bolig hvis du vinner valget, spør en av brukerne Erna.

- Jeg står i kø for å komme på avrusing, vil du korte ned køen, spør en annen.

Og Erna svarer med å love to milliarder kroner mer til rusomsorgen i neste stortingsperiode.

- Vi må løfte hele rusomsorgen. Det betyr at vi må tenke helhetlig med tiltak innenfor forebygging, behandling og rehabilitering, sier Høyres statsministerkandidat mens hun forsyner seg med et smørbrød fra lunsjbordet på Fyrlyset.

 

Bruk pengene smart

- På en dag da Jens prioriterer å være i Stockholm er det helt rått at Erna stikker innom oss, sier Egil Torleif som er en av gjestene på Fyrlyset.

Han mener at det ikke bare er mer penger som kan løse utfordringene i rusomsorgen.

- Politikerne våre må bruke pengene smartere. Det er ufornuftig å bruke penger på avrusing hvis det ikke finne noe ettervern. Da er veien tilbake til rusen kort, sier han.

 

Frelsesarmeens utfordringer

Under lunsjen med Erna fikk også Frelsesarmeen fortalt om hvilke utfordringer de møter i sitt arbeid med rusomsorg. Både mer forutsigbarhet i forhold til lengre anbudsperioder, statlig støtte til arbeidstreningstiltak som Jobben og bedre ettervern ble berørt.

- Det oppleves som et problem når anbudsperioden ikke varer lenger enn 3-5 år. Det kreves store investeringer i både bygninger og utstyr for å bygge opp et godt tilbud, og når man risikerer å miste oppdraget etter så kort tid, blir risikoen for tap alt for stor for oss, sa Frode Woldsund i Frelsesarmeens rusomsorg.

Høyrelederen kvitterte med å vise stor forståelse for problemet. Så gjenstår det å se om Erna også tar med seg utfordringen inn i en eventuell ny regjering.