a123

Fengslende mote

Bredtveit kvinnefengsel har fått Norgeshistoriens første klesbutikk innenfor murene. Klærne er fra Fretex.

– Er dere sikre på at dere har kommet til riktig fengsel?

Ola Skarstein Tennes, fritidsleder ved Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, flirer mot to mannlige betjenter. En av dem med rosa tights, leopardmønstret topp og skjerf rundt hodet og skiltet «Wrong prison?» over skuldra.

«Jailhouse rock» durer utover kvinnefengselets luftegård, og stettglassene sprudler (med Mozelle) til motefest. Norges første moteshow innenfor murene trekker folk. Nesten alle de innsatte og ansatte har kommet ut for å få med seg starten på modellkarrieren til fire av de innsatte. Fengselet har fått egen klesbutikk, Pretty Woman, det må feires.

Fengslende mote
- Å få shoppe her vil hjelpe meg med å føle meg vel, sier Mette, en av mannekengene. Foto: Silje Eide

Mette fra Stavanger svinger ut av butikken, opp midtgangen og trappene til podiet. Snurrer rundt mens Cyndi Lauper synger «Working nine to five» og viser fram et arbeidsantrekk fra butikken.

– Wow! roper tre jenter fra andre rad når brasilianske Lillian kommer opp med funky treningsklær og en volleyball under armen, før hun blir avløst av en tredje modell med tennisracket og motevisningen etter hvert går over i avslapningsklær.

– Dessverre må vi av og til i retten, sier Ola og skjebnessymfonien ljomer utover.

Den fjerde modellen høster den største applausen på hele showet når hun viser hvordan hun ville kledt seg til møte med dommeren: beige vest, hvit bluse og skjørt. Stilrent og feminint.

– Og en dag skal vi endelig hjem!

Hele bakre rad løfter hendene i været og roper: Yeah!

Mette kommer inn med lilla kjole, koffert, jakke og boots. Vifter med kofferten og høyrehånda.

– See you next year!

 

Det beste ut av situasjonen

Noen minutter senere står Mette med en kanapé i hånda og puster lettet ut over at moteshowet er ferdig. Gitte Garborg, en av fengselsbetjentene som fikk ideen til butikken, kommer løpende.

– Gi meg en klem, Mette, du e så flinke! smiler hun.

– Gitte tar meg opp når jeg føler meg nede. Siden hun også er fra Stavanger føler jeg meg hjemme når jeg er sammen med henne, forteller Mette.

– Dette er sola fra Stavanger, du gjør det beste ut av situasjonen du er i! sier Gitte.

Akkurat nå sitter Mette i varetekt med brev- og besøksforbud.

– Det er tøft ikke å få snakket med ungen min, heldigvis går jeg av brev- og besøksforbudet om noen dager. Og så blir det etter hvert nytt fengslingsmøte, forhåpentligvis slipper jeg ut da.

Da Mette ble arrestert, hadde hun på seg en jeanskjole og skinnjakke. Det hun har på seg nå. Hun hadde ikke sko, så de har hun lånt. Rundt halsen henger et gullanheng hun selv har laget, for Mette er gullsmed.

– Å få shoppe her vil hjelpe meg med å føle meg vel. Hjemme er jeg ikke så opptatt av klær, da liker jeg meg på fjellet med mannen og hunden min.

Fengslende mote
Mette viser fram et antrekk som kan brukes i retten. Foto: Silje Eide

For å komme gjennom dagene, stenger hun alt som skjer utenfor ute. Tenker ikke på om regningene er betalt eller om noe galt kan skje.

– Du får ikke gjort noe med det uansett, sier Mette og forteller at det alltid er noen som har ekstra tøffe dager innimellom.

– Vi er flinke til å støtte hverandre.

Mette gjør det beste ut av situasjonen og er med i fengselets kontaktutvalg, der damene kommer med forslag til ledelsen. En time ekstra lufting om sommeren, ballspill i luftegården, nytt vaffeljern på mottaksavdelingen og slikt.

– I tillegg er jeg med i teatergruppa for internasjonale fanger for å skape litt liv!

 

Ideen bak butikken

For fem år siden begynte Mona Rasmussen å jobbe som fengselsmedarbeider i Frelsesarmeen og har siden den gang regelmessig hentet tøy på Fretex til fengselet. Klærne har vært til god nytte for de som har kommet inn i fengsel uten ekstra tøy, men selve prøve- og utvelgelsesprosessen har foregått nede i en kjeller.

– Det har over lang tid vært mangel på system og orden, og klærne har egentlig ligget ganske bortgjemt, forteller fengselsbetjentene Gitte Garborg og Sandra Nilsen Kleivane, som snakket om tøyet en gang på vei hjem fra jobb.

De bestemte seg for å spørre om å få overta ansvaret og så for seg et lite rom der klærne kunne prøves og hentes. Verksmesteren foreslo at de kunne gjøre om et lite hus i luftegården til butikk. Huset var uisolert og med jordgulv, og hadde tidligere vært hjemmet til to kaniner.

– Ledelsen ga prosjektet tommel opp, og i løpet av få dager kom Statsbygg og iverksatte arbeidet. Innsatte ved fengselet har malt, tapetsert, lagt panel og montert møbler i samarbeid med arbeidsdriften, forteller de.

Det retroinspirerte interiøret, nesten som i en klesbutikk på Grünerløkka, stod Gitte og Sandra for. På hyllene står det hatteesker og vaser med blomster i. Moteblader ligger i en vifte på bordet. Klærne er stablet i hyller og hengt på stativer. Og innerst i lokalet: et stort prøverom med god plass til å vurdere om det er akkurat det plagget som skal bli med opp på den lille cella. For det er begrenset hvor mye klær man får ha.

Fengslende mote
Fengslesbetjentene Gitte Garborg (t.v.) og Sandra Nilsen Kleivane tok initiativet til å starte klesbutikken. Foto: Silje Eide

 

På veggen i butikken henger det en liste som forteller at de som ikke har private klær kan ta med seg to bukser/tights/shorts, tre t-skjorter/topper, to gensere, en bluse/skjorte, ett skjørt, et par pensko/støvletter, et par joggesko/utesko, ett skjerf og et sett med treningsklær. De som har klær fra før kan ta med seg det de mangler eller bytte med noe privat, som da sendes til effekten.

– Personlighet kan gjenspeiles gjennom klær, og mange bygger noe av sin identitet på hvordan de går kledd. Man kan på mange måter si at innsatte ikke bare blir fratatt friheten, men også noe av seg selv når de kommer i fengsel.

I Pretty Woman er alle klærne og skoene gratis, og innsatte som ikke har annet enn det de står og går i, er prioritert, men butikken er åpen for alle.

– Navnet på butikken diskuterte vi i mange omganger og vi hadde mange gode forslag. Pretty Woman oppsto på en nattevakt og i det vi uttalte det, visste vi at det var riktig. De fleste kvinner har et forhold til filmen «Pretty Woman» med Julia Roberts. Vi tenker spesielt på delen der hun shopper og fornyes, sier betjentene som gleder seg til å ta med seg de innsatte på shopping. Uten at de må betale for det.

 

Elsker å pynte seg

Lillian fra Brasil, en av mannekengene, har vært på Bredtveit i fire måneder.

– Vi har bare hatt et par timer på å forberede moteshowet, men vi fikk jo et veldig bra resultat. Jeg var nervøs før vi startet, jeg har jo ikke vært modell før, sier hun.

Da Lillian kom inn i fengselet hadde hun med så mye klær, sko og sminke hun fikk lov til.

– Jeg elsker å kle meg pent og sminke meg. Jeg føler meg bra når jeg kler meg fint. Hele dagen går jeg i boots, bukser og jakker. Jeg bytter bare når jeg blir låst inn på cella.

På dagtid er jentene enten på skole eller jobb. De kan jobbe med trearbeid, konfeksjonssøm, terapi i form av strikking og liknende, montering, veving og cellearbeid. Lillian graverer glass og maler, og får noen kroner i lønn. På ettermiddagene er hun med i en teatergruppe, der de setter opp Rødhette og ulven.

– Jeg er ulven, den slemme, ler hun.

– Dagene går fort siden jeg er med på så mange aktiviteter, men i helgene blir vi låst inn klokka halv fem, da blir dagen lang. Når jeg ikke er på cella prøver jeg å ha det gøy og le med vennene mine.

 

Frihet til å velge klær

Moteshowet ble planlagt av verksmester Britt Aas-Torkildsen, verksbetjent Monica Martinsen og fritidsleder Ola Tennes.

– Jeg tror vi må ha et moteshow hver sesong, det var jo så populært! smiler Britt.

Til vanlig er hun ansvarlig for all aktivitet i fengselet.

– Vi prøver å tilpasse oppholdet slik at det er mest mulig som den vanlige hverdagen og har skole, arbeid, eget NAV-kontor, helsetjeneste, trening og fritidstilbud.

Britt tror det betyr mye for de innsatte å få en egen klesbutikk.

– Her kan de titte rundt, finne noe de liker og prøve det i prøverommet. Ikke motta noe de ikke har plukket ut selv.

Flere av de innsatte har ikke sko, jakke, sommertøy eller vintertøy. Kun klærne de kom til fengselet i og den røde joggedressen de fikk utlevert.

– Det å ha riktig tøy gjør at de kan være med ut, sommer som vinter.

 

Fengslende mote
Verksmester Britt Aas-Torkilden (bak) og fengselsleder Hilde Lundeby tror det betyr mye for de ansatte å kunne shoppe i butikken Pretty Woman. Foto: Silje Eide

Gratis fra Fretex

Flere ganger i året har Mona Rasmussen, fengselsmedarbeider i Frelsesarmeen, fått telefon fra Bredtveit med spørsmål om hun kan ta med klær fra Fretex og fylt opp bilen med sekker fulle av klær, som medarbeiderne på klessorteringen har samlet sammen.

– Fretex gir dette gratis til fengselet fordi Frelsesarmeens fengselsarbeid er en del av sosialarbeidet Fretex støtter, sier Mona, og forteller at tøyet blir vasket på Bredtveit før det blir utdelt, og fra nå av, hengt opp i butikken.

Som fengselsmedarbeider organiserer Mona gudstjeneste på Bredtveit en gang i måneden og er tilgjengelig for samtaler på avdelingene, rundt kjøkkenbordet eller i stua.

– Andre besøker jeg på cella, fordi jeg vet at de gjerne vil det. Vi prater om mye forskjellig, stress, bekymringer i forhold til rettssaken og slikt.

Hun er opptatt av å se den enkelte og vise interesse for det de snakker om. Være der som en gjest, med respekt.

– Det er mange flotte betjenter som viser omsorg, men noen ganger kan det være godt å snakke med noen utenfor systemet. Mange av de norske innsatte kjenner Frelsesarmeen fra før.

På Bredtveit sitter det damer med lange dommer og andre i varetekt. En avdeling med høyt sikkerhetsnivå og en med lavt. Mona spør aldri hvorfor de sitter inne.

– Jeg er mer opptatt av personen enn hva hun har gjort.

 

Personligheten kommer fram

Inne i butikken står fengselsleder Hilde Lundeby og ser på utvalget. Et av stativene er stappfullt av dressjakker, bluser og tunikaer. Perfekt for en som vil pynte seg når hun får besøk i fengselet eller skal i retten, for eksempel.

– Tilbudet fører til en ny og annen dialog og relasjon mellom innsatte og ansatte, det at de går ned i butikken sammen, velger og prøver klær, kommuniserer om hva som passer og kler den innsatte – en kommunikasjon som kvinner utenfor fengsel har mye av tiden, sier Hilde som også ser en annen, praktisk funksjon butikken har.

– Innsatte som blir pågrepet og satt rett inn i varetekt uten annet enn det de står og går i, kan raskt få ok andre klær og ikke bli stigmatisert ved at de kun har ett skift og en joggedress fra fengselet.

De aller fleste kvinner er opptatt av klær, sminke og smykker. Interessen og behovet forsvinner ikke når man blir låst inn. Også der er det viktig å pynte seg.

– De norske og utenlandske innsatte har en kvinnesamfunns-tilhørighet der de kommer fra med en «standard» på hvordan de skal framtre. Klærne de har på seg i fengselet signaliserer til andre, både ansatte og andre innsatte, hvilken identitet de ønsker å ha. Gjennom det utvalget av ulike klesstiler de finner i Pretty Woman har de for første gang en reell mulighet til å framstå med den personlige profilen de ønsker, sier hun.

 

Superstar for en dag

Når dørene til butikken åpnes om et par dager, er det fengselsbetjent Gitte som vrir om, og mannekeng Mette som er første kunde.

– Jeg har plukket ut to kjoler jeg gjerne vil ha. Vi får jo utlevert en rød treningsdress når vi kommer, men nå vil vi ha lette klær! sier Mette.

Gitte står med eiendelene hennes i en pose.

– Jeg er Mettes personlige assistent i dag, sier hun og Sandra parerer:

– Sånn er det å være superstar!

En stund etter åpningsdagen forteller de to initiativtakerne at det har vært stor pågang på Pretty Woman.

– Mange innsatte har vært der og hentet klær og vi har inntrykk av at de sitter igjen med en god opplevelse, sier Gitte og Sandra.

De fire mannekengene fikk være med inn i butikken og velge seg et par plagg før de andre innsatte som takk for innsatsen.

– Opplevelsen av å se disse jentene kose seg og prøve klær, speile seg og spørre hverandre om råd var helt fantastisk. Det var nettopp slik vi ønsket det skulle bli.

 

Mette er nå løslatt fra varetekt.

Denne saken står på trykk i Krigsropet nummer 35, 2014. 

heidi.goodreid@frelsesarmeen.no