a123

Finner de bortkomne

Finner de bortkomne

Hun sier selv at hun er grusomt sta. Det er nok noe av grunnen til at Inger Marit Nygård finner så mange personer hvert år.

─ Jeg blir helt euforisk når jeg finner noen, spesielt hvis de var vanskelige å finne, sier Inger Marit Nygård. Egentlig er hun pensjonist, men det er en tittel hun gjerne skulle vært foruten. Derfor jobber hun nå dedikert i en 60-prosent stilling som leder for Frelsesarmeens ettersøkelsesarbeid.

I 2014 fant hun 59 personer. Med 64 innkomne saker i løpet av året sier det seg selv at oppklaringsprosenten er meget høy – 92 prosent for å være presis. I 2013 var oppklaringstallet 37, i 2012 fant Frelsesarmeen 35 personer.

Digital sporing

Finner de bortkomne
Inger Marit Nygård trives godt som leder for Frelsesarmeens ettersøkelsesarbeid. Foto: Lars K. Singerlstad

«Ja, det skal jeg undersøke nærmere for deg. Jeg ringer deg så snart jeg har kommet et skritt videre». Nygård legger på røret. På en måte gjenspeiler handlingen resten av ettersøkelsesarbeidet: det er nemlig ikke oppsøkende detektivarbeid som foregår, men en digital sporing der redskapet i all hovedsak er pc-en og telefon – og brevskriving, da.

Da Nygård tiltrådte i stillingen som ettersøker i september 2013, var det et helt nytt område for majoren. Men at hun har fått sansen for jobben, og at hun lar seg rive med og engasjere, er det liten tvil om. Og det hender hun tar til tårene.

─ Jeg hjalp til med å identifisere en mann som bodde på et av Frelsesarmeens barnehjem som barn. For han er det tøft å tenke tilbake på det vonde med adskillelse fra familie, men samtidig hadde han mange fine minner fra barnehjemmet. Styreren fortalte om da han fikk anledning til å besøke barnehjemmet og hvilket sterkt inntrykk det gjorde på dem som var med han. Jeg ble veldig rørt da jeg hørte historien, forteller Nygård.Medmenneske i jobben

I tillegg til å finne kontaktinformasjon til ettersøkte, består mye av jobben i å veilede mennesker som leter etter bortkomne familiemedlemmer, om hvordan de best finner nyttig informasjon. Og i det har Nygård god trening. Hun ramser opp navn på nettsteder, oppslagsverk, offentlig tilgjengelige registre og oversikter som ikke er kjent for alle og enhver.

Nygård gir også råd på det personlige plan. Og hun er opptatt av å ta seg god tid til å snakke med de som søker svar.

─ Jeg får henvendelser fra personer som har funnet familiemedlemmer, men som er usikre på hvordan de skal gå frem, eller om de i det hele tatt skal gi seg til kjenne. Her er det ikke noe fasitsvar, men det kan være godt å ha noen å snakke med som kjenner til deres problemstillinger, sier Nygård.

 

Dette er Frelsesarmeens ettersøkelsesarbeid:

  • Sporer opp savnede familiemedlemmer.
  • Lete også etter biologiske foreldre til adoptivbarn.
  • Søker etter slekt i inn- og utland.
  • Frelsesarmeen er til stede i 126 land og ettersøkelsen benytter dette internasjonale nettverket.
  • Siden Frelsesarmeens ettersøkelsesarbeid begynte i Norge sommeren 1897, er til sammen 58.160 savnede personer funnet.
  • Selv om Frelsesarmeen gjerne vil hjelpe alle søkere, er det endel saker det ikke er mulig å ta opp.
    For eksempel søkere under 18 år, venner utenfor Skandinavia eller drive slektsgransking.