a123

Frelsesarmé-historie i musikal på Jeløy

Frelsesarmé-historie i musikal på Jeløy
– Det er gøy å se hvordan elevene begynner å eie musikalen og farge det med sine personligheter og stemmer, sier Tone Ødegaard som leder arbeidet med musikalen. Her er fire av elevene klar for premieren på søndag. Foto: Trond Daniel Thorvaldsen

Søndag har Jeløy folkehøyskole premiere på musikalen «Othilie». – En hyllest til mødrehjemmet og Othilie Tonning, sier tekstforfatter Emil Skartveit.

Samtlige elever er involvert når Jeløy folkehøyskole søndag har premiere på musikalen «Othilie». Mens halvparten av elevene står på scenen, deltar de andre med teknisk utførelse og praktiske gjøremål.

Noen dager før premieren er Tone Ødegaard, lærer og primus motor for oppsetningen, spent.

– Dette prosjektet er jo grensesprengende for oss som skal drive det framover, men særlig for elevene, sier hun.

Skolen har for øyeblikket verken musikk- eller danselinje.

– Så godt som ingen har erfaring fra musikal eller teater, så vi begynner på bar bakke. Det er gøy å se hvordan elevene begynner å eie musikalen og farge det med sine personligheter og stemmer, sier Ødegaard, som også har laget musikken til musikalen.

 

Historien om Othilie

«Othilie» er en historie om Othilie Tonning, Frelsesarmeens mødrehjem i Drøbak - og om kjærlighet mot alle odds.

Emil Skartveit har skrevet musikalen. Han har tatt utgangspunkt i etableringen av Solgry i Drøbak i 1922 – en ikke ukomplisert etablering som fikk stor motstand i lokalmiljøet. Othilie Tonning, som ledet Frelsesarmeens sosialarbeid gjennom mer enn 25 år, er sentral i oppsetningen.

– Tonning ble jo nylig kåret til en av de 100 viktigste nordmennene de siste 200 årene. I musikalen er det flere scener fra hennes liv, blant annet en scene om hvordan hun ble med i Frelsesarmeen. Dette er en hyllest til mødrehjemmet og Othilie Tonning, sier Skartveit.

Han skrev også fjorårets musikaloppsetning på Jeløy. Den gang om Frans av Assisi.

– Jeg er opptatt av mennesker som gjennom sin tro skaper forandring for andre. Det er kristen tro på sitt beste, sier han og trekker fram koblingen mellom makt og ånd representert ved ordfører og prost Simonsen som et viktig tema i årets musikal. Den er også en parallellhistorie til hvordan vi tenker om flyktningene som er i nød, der vi setter krav til dem som vi ikke setter til oss selv, sier han.

 

Frelsesarmé-historie i musikal på Jeløy
Alle elevene ved Jeløy folkehøyskole er på ulike måter engasjert i musikalen "Othilie". Det øves hyppig inn mot premieren. Foto: Trond Daniel Thorvaldsen

 

Lang musikaltradisjon

Jeløy folkehøyskole har en solid musikaltradisjon. Etter flere år uten musikal, ble det for tre år siden startet opp igjen.

– Vi våger oss «utpå» igjen, noe jeg er veldig glad for. Årets forestilling er også den første som inneholder noe av Frelsesarmeens historie. Det er fascinerende å presentere Frelsesarmeen for elevene. De får se mer av hva Frelsesarmeen er og har vært. Det er en tradisjon og en historie som er verdt å vite om, avslutter Tone Ødegaard.

 

Forestillinger på Jeløy Folkehøyskole

Søndag 22.januar kl 1700

Mandag 23.januar kl 1230

Tirsdag 24.januar kl 1900

Gratis. Alle er hjertelig velkommen!