a123

Gatefotball i 10 år

Gatefotball i 10 år
Spillere fra hele landet var samlet i Oslo for å feire tiårsjubileet til Frelsesarmeens gatefotball. Bak: Fredrik. F.v: Rune Isegran, Annette, Timo, Stein-Egil, Benjamin Nærstad-Brekke, Kristoffer og Garth. Foto: Kristianne Marøy

Mange har erfart at gatefotballens motto «mer enn fotball» virkelig stemmer.

Spillere fra hele landet var samlet under tiårsmarkeringen 18. februar på Sagene i Oslo. Bilder av de ti VM-lagene ble vist på storskjerm. Leder av Frelsesarmeens landslag i gatefotball, Rune Isegran, nevnte alle ved navn. Mange er fortsatt aktivt med i et av Frelsesarmeens gatefotballag.

– Gatefotballen har vært min store motivasjon til å greie å holde meg rusfri, sier Anette som har vært med i Frelsesarmeens gatefotballag i Fredrikstad i to år og trener tre ganger i uka.

– På samlingene blir du kjent med folk fra hele landet. Du får venner for livet, sier Fredrik som har spilt gatefotball i Oslo siden 2011.

– Jeg har fullført rusbehandling og bruker gatefotballen som ettervern, sier Kristoffer fra gatefotballaget i Stavanger. Han er nå i gang med utdanning, og gleder seg til sitt fjerde NM i gatefotball.

– Etter rusbehandlingen, trengte jeg noe å gjøre. Å jobbe og studere hjelper jo, men ettermiddagene kan bli lange. Det har vært veldig viktig for meg å ha gatefotballen som et fristed der jeg kan fylle dagene med positive ting. Der treffer jeg andre som er «skrudd sammen» på samme måte som meg selv, sier Kristoffer.

Han liker mottoet «Mer enn bare fotball».

– For meg så betyr gatefotball samhold. Jeg får gode opplevelser som jeg kan tenke på når jeg har det vanskelig. Gatefotballen har vært noe av det viktigste jeg har gjort for å holde meg rusfri.

Gatefotball i 10 år
Frelsesarmeens gatefotball har betydd mye for mange. For noen har det også blitt veien ut av rusavhengigheten. Foto: Kristianne Marøy

Ånd, sjel og legeme

Det blir startet stadig flere gatefotballklubber i Frelsesarmeens regi. Arendal er i startgropa. Etablerte lag finnes i Oslo, Tønsberg, Larvik, Kongsvinger og Lillehammer.

En gang i året blir det valgt et VM-lag som deltar på Homeless World cup.

–Det hele begynte med et landslag i 2005, og nå har gatefotballen blitt noe stort, sier Rune Isegran.

– Etter hvert som årene har gått har vi sett hvor viktig gatefotballen er og hvor mange gode ringvirkninger den har, spesielt innen rusmestring.

De beste resultatene ser han der gatefotballen blir et supplement til rehabilitering og ettervern. Under tiårsmarkeringen brukte han VM-landslagene fra 2005 til 2010 som eksempel på hvor mye gatefotballen kan bety. Av 49 spillere er 23 fremdeles aktive fotballspillere. 20 har holdt seg rusfrie. 10 er i jobb, seks tar utdannelse og ni er i rusbehandling.

Isegran er tydelig på gatefotballens kristne plattform.

– Vi henvender oss til både ånd, sjel og legeme. For eksempel har landslaget en samling hver morgen og kveld der alle i gruppa kan dele sin dag, tanker, behov, bønner og tro.