a123

Grytepengene varmer fortsatt

Grytepengene varmer fortsatt
Siden 2010 har Zahara mottatt hjelp fra Frelsesarmeen i Moss. Både i form av mat, klær, sko, julegaver, og juridisk hjelp. Foto: Ranveig Nordgaard

I år var nordmenns giverglede rekordstor, og hele 32 millioner kroner havnet i gryta. Disse pengene går til langt mer enn julegaver og ribbe i desember.

Nordmenn får stadig bedre råd og høyere levestandard, og den sosiale konsekvensen av å mangle mye blir stadig større. Hvert år opplever Frelsesarmeen en økning i antall mennesker som kommer for å motta hjelp gjennom mat, julegaver, klær, en samtalepartner, råd og veiledning, fritidsaktiviteter og ferieopplevelser.

Grytepengene varmer fortsatt
Hver uke kommer det rundt 50 kvinner og menn som ikke får økonomien til å gå rundt uten hjelp fra Frelsesarmeen til Moss korps for matutdeling. Foto: Ranveig Nordgaard

God mat og lave skuldre

På tirsdager er det matutdeling ved Moss korps (menighet). Da kommer mennesker som faller på utsiden av det det kjøpesterke samfunnet vi lever i for en pose med mat, et sosialt fellesskap og en mulighet til å senke skuldrene. Det er mennesker uten jobb, med dårlig helse eller med andre utfordringer som har satt økonomien på prøve. Her får de hjelp og omsorg. Hvert år blir mer enn 2000 matposer delt ut, bare ved Moss korps.

En av dem som får hjelp i Moss er Zahara. Siden 2010 har hun kommet annenhver tirsdag, for å kunne fylle kjøleskapet med god, næringsrik mat til barna. Hun er alenemor for tre, og må ofte ha med barna, i vogn og på sykkel. Men i dag er alle barna i barnehagen, og Zahara kan for en gangs skyld sette seg ned og ta en velsmakende lunsj, og pust i bakken. Ved siden av henne står en velfylt handlepose, med egg, yoghurt, biff, dressing, vørterøl, leverpostei og te. Hun må be om en ekstra pose for at plastposen med den verdifulle maten ikke skal ryke på den lange gåturen hjem.

Hjelpen hun får korter ned handlelisten og gir henne økonomisk trygghet i hverdagen.

- Det er god mat vi får her, mat jeg aldri kunne kjøpt selv.

Matutdeling som denne er hovedsakelig finansiert av penger som legges i den lokale julegryta. For alle pengegaver går uavkortet til lokalt arbeid. Også hjelp til strømregninga en kald februarmåned, eller sårt trengte ferieopplevelser til barnefamilier er hjelp som kan gis på grunn av lokal gavmildhet.

- Vi har et bredt spekter av besøkende, der årsaken til hvorfor de trenger hjelp er svært forskjellige. Vi ønsker at alle skal kjenne seg sett, og vi strekker oss langt i å imøtekomme de ulike behovene, sier diakoniarbeider i Moss korps, Kristin Stordal. 

Zahara har også fått juridisk hjelp, julehjelp, og hjelp til klær, både til seg selv og barna. I det kalde vinterhalvåret har det vært vanskelig for henne å ha råd til å kle de tre små skikkelig.

- Det er så godt å vite at noen passer på oss og bryr seg om oss. Jeg vet jeg ikke trenger å bekymre meg, sier hun.

Tusen takk til alle som ga, og er med å bidra til at mange får det litt bedre!