a123

Hevet stemmen for de marginaliserte

Hevet stemmen for de marginaliserte
Trond Laland i Friskt Alternativ fridde til politikerne for å beholde tilbudet sitt. Foto: Friskt Alternativ

Mye makt i kommunene:
- Vi må fortelle politikere våre historier og vise skjebnene bak statistikk og budsjetter, mener regionsleder for Frelsesarmeens rusomsorg i vest, Ole Andreas Westby.

Friskt Alternativ i Stavanger er en del av Frelsesarmeens rusomsorg. I åtte år har de tilbudt tidligere rusavhengige fritidsaktiviteter og ettervern 260 dager i året. Men i år kan det det godt opparbeidede arbeidet bli kraftig redusert. Prosjektstøtten Friskt Alternativ har mottatt siden 2007 kan snart ta slutt, og da kan 200 brukere brått miste mye av det gode fritidstilbudet som har hjulpet dem med å holde seg rusfrie.

- Det kan få store økonomiske og helsemessige konsekvenser, mener Westby.

 

Hevet stemmen for de marginaliserte
Ole Andreas Westby
Må heve stemmen

Til tross for imponerende frivillig innsats for å holde liv i tilbudet klarer ikke Frelsesarmeen alene å drifte tiltaket. Regionsleder Westby inviterte forrige uke politikere fra fire kommuner, stortingspolitikere og fylkeskommunen, og ba om hjelp. 

- Nå må kommunene inn med finansiering over kommunebudsjettene dersom vi skal klare å opprettholde og videreutvikle tilbudet. For dette er et tilbud som vil spare kommunene for mye penger, mener Westby.

 Politikerene møtte mannsterke opp, og lot seg røre til tårer, og engasjere av historiene brukere av Friskt Alternativ delte. 

- Det var et engasjementet som ble skapt da politikerene møtte brukerne, da de hørte de sterke historiene. Ettervern må politikerne få øynene opp for, det er på høy tid å få satt det på dagsorden, mener Westby, og utdyper:

- Det er så viktig å kunne være der for de som kommer ut fra rehabilitering eller fengsel, med alle eiendelene i en plastpose. Vi må gi dem noe å gå til. Noe å gjøre, og noen å gjøre det med.

 

Fornøyde politikere og raus stiftelse

Alle fire kommunene ga Westby positive tilbakemeldinger etter møtet.

- I stedet for at vi politikere skal bestemme hva som er bra og mindre bra, så er det mye bedre å høre med mennesker som faktisk vet hva de snakker om, sa Høyres Thor Magne Seland til Rogalands avis etter møtet med Friskt Alternativ.

- Nå vet vi at det jobbes politisk for dette. Vi har sendt inn søknader og venter bare på svar.

Men det politiske besøket har allerede gitt Friskt Akternativ avkastning. Da Sparebankstiftelsen leste om prosjektet, manglende støtte, og deres sterke historier i Rogalands Avis bestemte de seg for å gi 100.000 kroner til videre drift av Friskt Alternativ.

Westby og kollegene er takknemlige for pengegaven, og ser verdien av å gjøre seg og arbeidet synlig. Samtidig bedyrer han behovet for kontinuerlig støtte fra kommune og stat, og venter spent på svar fra søknader.

 

Frelsesarmeens seksjonsleder for rusomsorg, Knut Haugsvær skrev nylig et innlegg på Actis`blogg. Les det her. 

For mer om Frelsesarmeens arbeid rundt ruspolitikk følg Actis` (rusfeltets samarbeidsorgan) Valgsblogg her.