a123

Inn i kinovarmen

Frelsesarmeen serverte suppe da romfolket fikk se seg selv på lerretet på Frogner kino.

Inn i kinovarmen
Frelsesarmeen serverte suppe til romfolket før de entret kinosalen for å se dokumentaren som handler om deres liv i Norge. Foto: Frelsesarmeen/ Benjamin Brekke-Nærstad


NRK Brennpunkt har laget dokumentar om tre rumenske tiggerfamilier i deres møte med Norge. Vi får også møte familiene deres i Romania.

− Vi får et godt innblikk i årsakene til at romfolket velger å komme til Norge for å tigge. Og vi får bekreftet det vi har fått fortalt av menneskene vi treffer i Oslo, nemlig at de ikke har noen muligheter i hjemlandet, forteller Benjamin Brekke-Nærstad, rådgiver i Frelsesarmeens rusomsorg.

Gjenkjent

Torsdag var Frelsesarmeens suppebuss på plass utenfor Frogner kino der det var førpremiere på dokumentaren. Etter servering fikk romfolket se Brennpunkt som blir vist på NRK førstkommende tirsdag.

Brekke-Nærstad sier at romfolket kjente seg igjen.

− De mener filmen gir et godt og realistisk bilde av det de møter i sin hverdag. Nå håper de at dokumentaren vil føre til at de behandles bedre mens de oppholder seg i Norge.

− Ikke forby tigging

Frelsesarmeen har i vinter åpnet kontaktsenteret Fyrlyset i Oslo hver lørdag. Her har det vært tilbud om mat, dusj og klær, i tillegg til samtale og andakt. Majoriteten av brukerne av dette tilbudet har vært romfolk. Tilbudet har hatt inntil 195 besøkende.

Brekke-Nærstad mener NRK-dokumentaren viser at det ikke vil hjelpe å forby romfolket å tigge.

− Det å se at deres barn bli etterlatt i hjemlandet, alene i lange perioder, tydeliggjør viktigheten av at noe må gjøres for denne gruppen mennesker. Å forby tigging vil ikke hjelpe dem med deres grunnleggende problemer. Det vil bare frata dem en arena der de tjener til livets opphold, sier han.

"Please please please" sendes på NRK1 13. mars kl. 21.30.

Les også: I bønn for en bedre framtid