a123

Jobbens nye skjærgårdsbåt sjøsatt

Jobbens nye skjærgårdsbåt sjøsatt

Besetningen på Frelsesarmeens skjærgårdstjeneste rydder årlig rundt 15 tonn søppel i Oslos indre fjord. Den nye båten, Othilie, ble offisielt sjøsatt og «døpt» av Oslos byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl.

Jobbens nye skjærgårdsbåt sjøsatt
Tirsdag 30. oktober ble Frelsesarmeens skjærgårdstjeneste-båt offisielt sjøsatt fra Honnørbrygga i Oslo. Båten har fått navnet Othilie. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

Tirsdag 30. oktober ble båten offisielt sjøsatt, og det var byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, som foretok den høytidelige «dåpen» av Othilie på Honnørbrygga i Oslo. Også varaordfører Kamzy Gunaratnam var til stede.

Leder for Frelsesarmeens rusomsorg, Wenche Walderhaug Midjord, ønsket velkommen til alle fremmøtte. Tross sludd, regn og kulde hadde rundt tretti personer kommet for å overvære begivenheten. Også flere av de som benytter seg av arbeidstilbudet Jobben Oslo, var der for å se båten bli døpt.

Jobbens nye skjærgårdsbåt sjøsatt
Byråd Tone Tellevik Dahl fikk en liten test av Frelesarmeens nye skjærgårdsbåt, Othilie. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

– Å få være gudmor for «Othilie» opplever jeg som stas, sa Tone Tellevik Dahl til avisa Vårt Oslo i etterkant.
– Skjærgårdstjenesten er en viktig samarbeidspartner for Oslo kommune. Frelsesarmeens båt har et viktig oppdrag på vegne av byen, miljøet og samfunnet. Skjærgårdstjenesten plukker omtrent 15 tonn søppel i løpet av ett år – året rundt, det syns jeg er imponerende, skrøt byråden.
– Jeg vet også at dette er en veldig populær arbeidsstasjon, for naturopplevelser kombinert med fysisk arbeid gir mange en god mestringsfølelse, sa Tone Tellevik Dahl.

Daglig leder for Jobben Oslo, Jorunn Mathisen holdt en liten tale om viktigheten av arbeidet for de 50-80 som møter opp til arbeidstrening hver dag på Jobben.
– Det er stort sett en fast gjeng som vil ut i skjærgården, og der ute får man et fysisk arbeid kombinert med sjøluft og fysisk arbeid og gode samtaler, noe som gir dem en meningsfylt dag, uttalte hun til Østlandssendingen, som også hadde tatt turen.

Jobbens nye skjærgårdsbåt sjøsatt
Leder for Frelsesarmeen i Norge, William Cochrane. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

Frelsesarmeens leder i Norge, William Cochrane, takket Oslo kommune for samarbeidet, også i tider der økonomien er trang. Han uttrykte også takknemlighet for at skaperverket ble godt ivaretatt av skjærgårdstjenesten.
– Denne båten er til glede både for de som utfører arbeidet, men også for alle oss som nyter godt av tjenesten de gjør.

Han ønsket til slutt både båt og mannskap Guds velsignelse for fremtiden.

Odd Arne Brandviks kornettspill rammet inn begivenheten med melodier som Jeg er en seiler på livets hav og Min båt er så liten og havet så stort, men Jesus har grepet min hånd.

Båten Othilie er for øvrig oppkalt etter Othilie Tonning (1865–1931), en pioner innen Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge. Fra 1898 og til sin død var hun leder for Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge. Det var hun som introduserte barnekrybber (barnehager), aldershjem, julegryta, feriekolonier for barn og oppsøkende arbeid i byslummene nattestid. Tonning fikk Kongens fortjenestmedalje i gull i 1910, og en byste av henne, gitt av Kong Haakon, står i Frelsesarmeens museum i Oslo.

Vil du vite mer om Jobben og Frelsesarmeens skjærgårdstjeneste?
Jobben Oslo er et arbeidstreningstilbud til folk som sliter med rus. I nesten 12 år har et av arbeidstilbudene der vært en skjærgårdstjeneste som rydder holmer, skjær og strender i Oslos indre fjord året rundt. Skjærgårdstjenesten dekker 133 000 kvm i Oslofjorden og plukker omtrent 15 tonn søppel i løpet av ett år. Dette er en veldig populær arbeidsstasjon, for naturopplevelser kombinert med fysisk arbeid gir mange en god mestringsfølelse og en etterlengtet «indre ro». Jobben samarbeider tett med Bymiljøetaten i Oslo, herunder Maritim enhet på Hovedøya samt Oslofjordens friluftsråd. Skjærgårdstjenesten vant Oslos miljøpris, «hederlige omtalte-prisen» i 2017. Pris og diplom ble høytidelig overrakt våre deltagere i Rådhuset, noe som var en stor opplevelse og ikke minst en anerkjennelse til arbeidet. Nå har Jobben Oslo fått en ny og bedre båt til dette arbeidet, og Frelsesarmeen har derfor gleden av å invitere til offisiell sjøsetting av Othilie.