a123

Kjemper fortsatt mot fattigdom

− Vi skulle ønske vi hadde blitt overflødige etter 120 års arbeid. Tvert imot ser vi at stadig flere ønsker hjelp av Frelsesarmeens slumstasjon i Bergen.

 

Det sier seksjonsleder Elin Herikstad i Frelsesarmeen. Tirsdag markerte Frelsesarmeen at det er 120 år siden slumstasjonen åpnet dørene i Bergen.

 

Flere vil ha hjelp

Frelsesarmeen anno 2012 opplever en stadig økning i pågangen fra folk som vil ha hjelp. Blant annet sliter stadig flere barnefamilier med å få endene til å møtes, og uføretrygdede og eldre kommer til slumstasjonen for å få hjelp.

− Selv i en velferdsstat som vår er det mange som faller utenfor, og dessverre er nøden større enn hjelpen. Det er alt fra problemer med å få bolig til ensomhet og mangel på sosialt nettverk, forteller Herikstad.

Hun sier at selv om dette handler om en annen type fattigdom enn for 120 år siden, er de grunnleggende problemene knyttet til avhengighet, ensomhet og sårbarhet de samme.

 

Jobber som frivillig

Roger Glopholm (52) kan skrive under på at Frelsesarmeen fortsatt har en jobb å gjøre. Etter en hard økonomisk nedtur var han i seks år fullstendig avhengig av hjelp fra slumstasjonen, forteller han til BT.

Da han hadde kommet seg gjennom den tøffe perioden  fant han ut at han måtte gjøre noe til gjengjeld. De to siste årene har han jobbet frivillig ved den samme slumstasjonen der han selv hadde fått så god hjelp.

– Jeg tror jeg vet hvordan de har det, de som kommer hit, for jeg har vært der selv, sier han.

 

Fortsatt samarbeid

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) inviterte slumstasjonen til videre samarbeid for å kunne hjelpe de som sliter mest i Bergen. Byråden la vekt på arbeidet som gjøres blant barn og familier og roste slumstasjonen for deres innsats for denne gruppen.

- Jeg er veldig glad for at byråden signaliserte at vi blant annet må finne gode praktiske løsninger for barn og unge som ikke har råd til fritidsaktiviteter, sier Elin Herikstad i Frelsesarmeen.

 

I neste uke vil det være en markering for de besøkende ved slumstasjonen med kake og kaffe.

 

Dette er Bergen slumstasjon:

  • Tilbyr praktisk hjelp i form av blant annet matposer, nye klær, toalettsaker, leker og ved, i tillegg til samtaler og veiledning.
  • Dårlig økonomi er hovedårsaken for å oppsøke slumstasjonen for hjelp.
  • Brukerne av slumstasjonen er en sammensatt gruppe: Enslige, familier, kvinner og menn, norske og utenlandske.