a123

Klar for VM!

Homeless World Cup arrangeres i Cardiff 27. juli til 3. august, og Norge stiller med dame- og herrelag. Landslagssjefen Rune Isegran blir rørt når han ser hvor stolte spillerne er over å delta. Han mener lagmoralen er høy.

Klar for VM!

Under VM i gatefotball i Wales deltar 48 herrelag og 16 damelag fra over 50 ulike nasjoner i år. Totalt vil om lag 500 spillere være i aksjon i Cardiffs vakre Bute Park 27. juli til 3. august. 

Den endelige troppen fra Norge er på 16 spillere (8 damer og 8 herrer) og ble tatt ut 15. juni i år etter NM.

– Det er alltid rørende å se hvor stolte spillerne blir, og hvor mye dette betyr for dem! forteller landslagssjef Rune Isegran i etterkant av uttaket. (Ytterst til venstre på bildet.)

Helt siden 2005 har han vært primus motor for Frelsesarmeens gatefotball. Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger. I løpet av de årene som har gått siden gatefotballen startet opp, har mange hundre personer deltatt i NM med sine lokale fotballag, og nesten hundre av disse har fått muligheten til å reise utenlands for å representere Norge i et internasjonalt verdensmesterskap. 

De fleste gatefotball-deltakerne gir tilbakemeldinger om at tilbudet har hatt store positive ringvirkninger, spesielt med tanke på minsket rusinntak og faktorer som kan påvirke fysisk og psykisk helse. 

For å bli tatt ut til landslaget, er det ikke bare godt spill som kvalifiserer.

– Styrken til årets lag, både på herre- og damesiden, ligger i den gode lagmoralen, mener Isegran.

– De to første landslagssamlingene, og teambuildingen vi har hatt, viser klart at dette er en gjeng som evner å sette laget foran seg selv. Noe jeg tror kan bli avgjørende når kamper skal bikkes i vår favør!

Følg med på Homeless World Cup her.

Regler i gatefotball:

  • Gatefotball spilles i ballbinger på 22 x 16 meter.
  • Kampene spilles i 2 x 7 minutter med ett minutts pause.
  • Maks 4 spillere per lag på banen, 3 utespillere og 1 keeper.
  • Keeperen kan ikke score mål og kan ikke gå ut av «penalty area». Det er ikke lov å spille ballen tilbake til keeper.
  • Det må alltid være 1 spiller igjen på motsatt banehalvdel når laget er i forsvar. Det spilles derfor 3 mot 2 i angrep.
  • Ved frispark må motstanderen stå minimum 2 meter unna ballen. Alle frispark er indirekte.
  • Dommerne kan dele ut følgende straff ved ufint spill: «Blue card» betyr to minutters utestengelse mens «Red card» er utestengelse for resten av kampen. Utestengelse for et helt lag kan skje ved ufint spill og/eller dårlig og usportslig oppførsel på og av banen.

Per i dag driver Frelsesarmeens gatefotball 21 lag rundt om i Norge, men Gateligaen (seriespillet) og NM i gatefotball er åpen også for gatefotballag driftet av andre. Du kan følge landslaget på Facebook her.

Homeless World Cup Foundation ble startet I 2001 av Mel Young og Harald Schmied. De kom opp med ideen etter en konferanse om bostedsløse. De ønsker å hjelpe bostedsløse over hele verden og brukte fotball for å få det til. Den første Homeless World Cup-turneringen var i 2003 i Graz i Sveits.
The Homeless World Cup Foundation har samarbeidspartnere over hele verden. Organisasjonen arrangerer hvert år VM i gatefotball for bostedsløse og støtter ellers de lokale samarbeidspartnerne i arbeidet med å få i gang gatefotballtilbud til marginaliserte grupper over hele verden.