a123

Klesinnsamling for miljø og flyktninger

Klesinnsamling for miljø og flyktninger

På Jernbanetorget i Oslo står Norges største innsamlingsboks for klær, og rundt om i landet venter innsamlingsbokser og Fretex-poser på å bli fylt av ditt tekstil-overskudd. Den store Klesinssamlingsdagen er i full gang. Målet er økt gjenbruk og gjennvinng av tekstiler, og varme flyktninger i høstkulda.

Klesinnsamling for miljø og flyktninger "Hvorfor er det sånn at nordmenn er flinke til å sortere papir, plast og flasker, men så få vet at nesten alt av klær og tekstiler kan resirkuleres?" - Benedikte Eie, bærekraftansvarlig H&M Norge


“Rydd skapet og ta med klær og tekstiler til Norges største innsamlingsboks. Det er mange som trenger eller ser verdier i det du ikke lenger bruker. Gi det et nytt liv!“ Oppfordrer arrangørene av Klesinnsamlingsdagen på sine Facebooksider.

“Men pakk boblejakker i egen pose og merk med størrelse. De går direkte til Refugees Welcome To Oslo”

Klesinnsamlingsdagen er et samarbeid mellom i Fretex, Røde Kors, H&M, Oslo kommune, Norsk Gjenvinning, Østfoldforskning, Virke, Kompass & Co og Miljøagentene. Det hele kom istand etter initiativ fra H&M som ønsket å vise engasjement for miljøet. De inviterte med seg andre aktører innen tekstil-, innsamlings-, og miljøbransjen for å sette fokus på gjenbruk. 

– Det er et fantastisk tiltak som vi så klart ville være med på, forteller salgssjef i Fretex, Line Isegran. 

Fretex stiller med personalressurser, og tar seg av organiseringen av selve innsamlingen. 

 

"Miljøagentene gleder seg til å sette fokus på nye vaner! Vi skal rydde i skapet og bidra til at ‪#‎klesinnsamling‬ blir like naturlig som å pante flasker"  - Skrevet på Klesinnsamlingsdagens Facebookside.


Null-visjon

I 2014 samlet Fretex inn 15.155 tonn med klær. I tillegg kaster hver og en av oss mellom 8-11 kilo tekstiler i restavfallet, årlig. Nå setter myndighetene krav til avfallsselskapene om å få dette tallet helt ned i 0 kilo. Som en begynnelse på dette miljøløftet ønsker flere store tekstilaktører å gjøre det enkelt å levere inn tekstiler, både fine klær til gjenbruk, og slitte og ødelagte klær som kan bli sydd om eller gjort om til andre produkter.

Benedikte Eie, bærekraftansvarlig H&M Norge mener det er et viktig signal at mange store innsamlingsorganisasjoner nå går sammen for å nå bredere ut.

– Vi vil vise at vi har et felles mål om null tekstiler i restavfallet. Vi er flinke til å levere det aller fineste når vi leverer inn klær, men gir kanskje ikke den single sokken eller den litt slitte t-skjorten. Det er noe av det vi vil vise frem. Disse tekstilene kan sys om eller resirkuleres til bruk i bygninger, til å lage bilmatter, brukes til isolasjon eller til å lage helt nye klær. Vi har lyst til at folk skal få øynene opp for hva det kan brukes til, uttaler hun i et intervju med Osloby.no

 

"Vi jobber med innovasjon, og ser fortløpende på nye produkter som kan produseres av brukte, ødelagte tekstiler." - Arnt-Willy Hjelle, Logistikk & produksjonssjef i Fretex Norge.

 

Hvordan bidra
Klesinnsamling for miljø og flyktninger
Fretex´ egne er i full sving med sorteringen på Jernbanetorget. Foto: Fretex

Den enorme innsamlingsboksen på Jernbanetorget i Oslo tar imot klær frem til kl 17.30 i dag. Ellers er alle innsamlingsbokser i hele landet alltid åpne. Finn din nærmeste innsamlingsboks her. På landets 1400 Postkontor og Post i Butikk ligger Fretex-poser klare for å fylles opp og sendes inn, gratis frem til 31. oktober. Les mer om Fretex-posen og Fretex´ samarbeid med Posten for flyktninger her. I tillegg er det alltid mulig å levere inn brukte tekstiler i H&M-butikkene, som belønner deg med en kupong på ti prosent på valgfritt plagg. 

 

"Å sortere og levere er lite og enkelt, men bidrar til noe stort og viktig." - Thomas Mørch, sjef for forretningsutvikling, strategi og bærekraft i Norsk Gjenvinning om Klesinnsamlingsdagen.

 

Norsk Gjenvinning donerer 10. kr. per innsamlede pose til Flyktninghjelpen.

 

Les mer og se bilder fra innsamlingen på Klesinnsamlingsdagens Facebookside her.