a123

Kulturkafé for eldre

Kulturkafé for eldre
Foto: Lars K. Singelstad

Ensjøtunet Omsorg+ i Oslo arrangerer kulturkafé en gang i måneden. Her er det både sang og musikk. Og noen ganger dans. (Se video nederst i saken.)

Ensjøtunet Omsorg + er et av Frelsesarmeens tilbud innenfor eldreomsorgen. Omsorgssenteret, som har 62 omsorgsboliger og servicesenter, er nok en gang klar for å gi sine beboere og andre besøkende en kulturell opplevelse.

Variert kulturtilbud

Allerede kvart på tolv er stolene inntatt og omlag 70 forventningsfulle er samlet rundt bordene.  I dag er det countryartisten Lillian Askeland som er på besøk. Hun er en av de som gjester Ensjøtunet Omsorg+ sin kulturkafé,  et opplegg de har hatt i vel to år.

- Vi mener dette er et  positivt tiltak som også er helsebringende. Det har vært mange gode tilbakemeldinger på opplegget, sier styrer ved Ensjøtunet Omsorg +, Solfrid Slettholm

Vanligvis er det på lørdager det inviteres til kulturelle opplevelser. Denne helgen er det imidlertid dobbelt opp, med opplegg to dager på rad. Country på fredag og klassisk musikk på lørdag. To vidt forskjellige sjangrer, noe som er et bevisst valg, i følge Slettholm.

- Eldre er forskjellige de også, akkurat som oss andre. Vi ønsker å favne bredt i vårt tilbud, sier hun.

Kulturkafé for eldre
Lillian Askeland. Foto: Lars K. Singelstad

 

- Viktig med gode opplevelser

Det er første gang Lillian Askeland er på besøk. Hun står klar bak mikrofonen.

- Så hyggelig å bli invitert hit, åpner hun. Den neste timen synger hun både country og norske viser. De frammøtte synger med, særlig på de norske sangene. Og da hun henter fram Alf Prøysens "Oppå Lauvåsen", fyller allsangen hele rommet.

Mange eldre har ikke anledning til å komme seg ut for å oppleve kulturarrangementer. Derfor ønsker Ensjøtunet Omsorg + å invitere kulturen inn til seg.

- Det å være i en sosial setting er stimulerende både for tanke og kropp. Vi må skape gode opplevelser, det er viktig, sier Solfrid Slettholm. Og skal vi tro ansiktene og stemningen på Ensjøtunet denne fredagen, så er det mange som har fått en god opplevelse.

Slettholm legger ikke skjul på at det å tilrettelegge for slike arrangementer krever litt ekstra, både økonomisk og praktisk. Men hun understreker nok en gang verdien av kulturarrangementene.

- Når de kommer tilbake på kvelden etter å ha deltatt på noe, er det en annen følelse enn å ha sett det samme på TV. Det er verdifult å ha opplevd noe i fellesskap, sier hun.

 

Kulturkafé for eldre
God stemning på Ensjøtunet Omsorg +. Foto: Lars K. Singelstad

 

Lillian Askeland avslutter sitt ekstranummer og applausen fyller nok en gang rommet. Solfrid Slettholm tar mikrofonen og ser utover forsamlingen.

- Skal vi invitere Lillian Askeland igjen?

Svaret er enstemmig. Et rungende ja.

 

You need Adobe Flash and Javascript to view this file