a123

Livreddere i kulda

Livreddere i kulda

Igjen viser vinter-Norge seg fra sitt kaldeste. Derfor er senger hos Frelsesarmeen i Trondheim og Oslo igjen klargjort for de uten sted å bo.

Kuldens harde hånd kan være nådeløs. Til og fra jobb kjenner du at ulltøyet ikke helt strekker til, lagene blir ikke mange nok når vinden kommer mot deg. Tanken på å sove ute nå er for de fleste av oss uaktuelt. Men for de som ikke har noe sted å bo, kan det være en realitet de må forholde seg til.

Derfor holder Frelsesarmeen i Trondheim og Oslo, etter avtale og samarbeid med kommunene, åpent for dem uten sted å bo.

Åpent en uke

− Dette er et nødtiltak som skal sikre at folk i byen vår ikke fryser i hjel. Vi holder åpent når gradestokken kryper ned mot minus 10 grader. Natt til mandag denne uka åpnet vi igjen dørene, og vil holde åpent en uke framover, sier major Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg.

Åpne armer varmer

Natt til onsdag var det 64 som overnattet i Frelsesarmeens største menighetsrom i Oslo, Templet. Det er hovedsakelig folk fra Romania som kommer når det åpner klokken 22.30.

− Mange har det veldig kummerlig og sover i biler, under broer og i oppganger. Frelsesarmeens overnattingstilbud er et tilbud som sikrer liv og helse for de som ikke har noe annet, sier Benjamin Brekke i Frelsesarmeens rusomsorg til NRK Dagsrevyen.

Kommer snart

Både i Oslo og Trondheim erfarer de at mange Rumenere har dratt hjem.

− Hos oss er det ingen som har overnattet ennå, fordi de heller sover i en lavvo som kommunen gir dem tilgang til. Men snart skal tomten den står på brukes til noe annet så da forventer vi at de kommer hit til Veita, sier Lisbeth Kleveland som er regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg i Trondheim.

I Oslo var det forrige kuldeperiode 130 overnattende på det meste. Når Templet åpnet natt til mandag var det 38, natt til tirsdag 47 og altså 64 natt til onsdag.