a123

Lys i tunnelen for SPAtex

Etter tre lange år på jakt etter lokaler til Fretex` første butikk i Russland, SPAtex, ble en eiendomskontrakt endelig underskrevet i dag. Allerede jobbes det på spreng for å rekke julesalget i år.

Lys i tunnelen for SPAtex
Prosjektleder Karstein Kristiansen utenfor SPAtex` ferske lokaler.

- Vi har jobbet hardt for dette i over tre år, så da jeg kom hjem på fredag etter at alt endelig så ut til å ordne seg, datt jeg litt sammen, forteller prosjektleder Karstein Kristiansen på telefon fra Murmansk.

Veien har vært kronglete og lang. Dette er det tredje bygget Frelsesarmeen har vist interesse for. Det første ble revet, og det andre ble brått tatt av markedet etter det dramatiske rubelfallet tidligere i år. Da dette, tredje bygget tilsynelatende var i boks oppstod det imidlertid utfordringer med finansieringen.

- Men det gikk til slutt. Så nå er det bare å brette opp ermene, og starte arbeidet med å få bygget klart, forteller Kristiansen.

For bygget er på ingen måte innfytingsklart. Bygget på tre etasjer, med 680 kvadratmeter som skal romme både SPAtex-butikk, en attføringsbedrift, korpslokaler og lokaler til sosialt arbeid, må totalrennoveres.

- Det er ganske mye som må gjøres. Alt må tas, grundig, forteller Kristiansen, som har begynt å regne på kostnadene og dermed også begynt å planlegge en enorm dugnadsaksjon. 

- Vi skal også starte en innsamling, og håper både næringsliv og private ønsker å bidra til at dette blir en realitet, sier han.

Lys i tunnelen for SPAtex
Korpsleder Kristiansen
Godt samarbeid

Ønsket om oppstart av SPAtex kom fra Frelsesarmeen i Russland, som opplever innstamminger, rubelfall og en utfordrende sanksjonspolitikk som gjør hverdagen vanskeligere for mange. Et tidligere samarbeidsprosjekt mellom Fretex, Nav Finnmark og Sysselsettingstjenesten i Murmansk ga mersmak. Prosjektet tilbød yrkeshemmede russere norskundervisning og praksis på Fretex i Kirkenes og andre lokale bedrifter, og resulterte i at over 60 prosent av deltakerne kom i jobb eller utdanning. 

Det er Frelsesarmeen i Norge som står for brorparten av finansieringen av bygget, men det er den Russiske Frelsesarmeen som skal eie og drifte SPAtex som en komersiell bedrift.

Bydelen Fretex endelig har sikret seg lokaler i er en bydel i vekst. 

- Her bor det mange titusner. Siden bygget er stort nok til å romme både koprslokaler og Frelsesarmeens sosiale arbeid kan dette bli et veldig spennende prosjekt å følge, sier en veldig engasjert og godt fornøyd prosjektleder.