a123

Markerte Verdens overdosedag

Markerte Verdens overdosedag
Knut Haugsvær, leder i Frelsesarmeens rusomsorg, var med på å markere Verdens overdosedag på Fyrlyset onsdag. Foto: Lars Kristian Singelstad

Markeringens mål er å minnes de vi har mistet i overdose og ha fokus på overdoseforebyggende arbeid.

— Vi minnes de som har mistet livet av overdosere. Samtidig har vi fokus på å få ned antallet overdoser, sier Knut Haugsvær, leder av Frelsesarmeens Rusomsorg.

Han var til stede på Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige i Oslo, der dagen ble markert. De besøkende fikk mulighet til å tenne lys for venner og kjente som har mistet livet av overdose det siste året. Et gripende øyeblikk der savn kom tydelig til uttrykk.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder dødsfall på grunn av overdose. Årlig dør rundt 260 mennesker.

Markerte Verdens overdosedag
Mange var med på å markere Verdens Overdosedag på Fyrlyset onsdag. Foto: Lars Kristian Singelstad

Et av tiltakene for å unngå overdoser er utdeling av nalokson nesespray som akuttbehandling av opioid (heroin og morfin m.fl.) overdose. Prosjektet er en del av nasjonal overdosestrategi som ble lansert av Regjeringen og Helseminister Bent Høie i 2014.

Ved Frelsesarmeens feltpleie har de særlig fokus på nalokson nesespray denne uken.

— Vi lærer opp brukerne til å drive kameratredning av hverandre. Dette er en motgift som de kan sette som nesespray. Et veldig spennende prosjekt, sier Geir Gustavsen, sykepleier ved Frelsesarmeens feltpleie.

Flere steder i landet ble Verdens overdosedag markert onsdag, blant annet var det en større samling foran Stortinget.