a123

Mer enn bare fotball

– Det fineste i fotball ser du eksempler på her. Her ser du hva fotball betyr, sa en engasjert Davy Wathne som sammen med Ole Martin Årst besøkte NM i gatefotball på Lerkendal i helga.

Mer enn bare fotball
Totalt 88 kamper ble spilt i helga da 22 lag var samlet til dyst på Lerkendal i Trondheim. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik fikk æren av å sparke i gang NM i gatefotball på Lerkendal fredag kveld. I åpningstalen uttrykte hun glede over å kunne ønske velkommen tilbake til byen som også arrangerte NM i gatefotball i 2007. Da deltok det syv lag i turneringen.

Se TV 2s innslag fra NM i gatefotball

Stor vekst

Fredag marsjerte spillere og lagledere fra hele 22 lag inn til åpningsseremoni som foregikk på to baner som for anledningen var satt opp like ved Lerkendal stadion.

‒ Gatefotball-spillerne gjør en stor jobb i å bli rusfri og holde seg rusfrie. Det årlige norgesmesterskapet er en motivasjon hele året for å klare å holde seg rusfri, sier turneringsansvarlig Anders Granbo.

Frelsesarmeens gatefotball er for hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Alle som deltar på treninger og kamper må være rusfrie. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger. NM arrangeres hvert år.

Gatefotball spilles i ballbinge med 3 utespillere + en keeper på hvert lag.

 

Mer enn bare fotball
Bertel Hjortland, lagleder for Tønsberg, følger spent med på guttene sine. Her i kamp mot Fredrikstad.

– Her ser du hva fotball betyr

Lørdag dukket også TV2s Davy Wathne og Ole Martin Årst opp på Lerkendal, til stor glede for spillere og ledere. Wathne uttrykker begeistring for opplegget.

– Det er jo her du ser hva fotballen betyr. Her er det mange som har opplevd vanskelige ting i livet, så kommer de her og opplever noen kvaliteter og verdier som de har mistet troen på, som de ikke visste fantes. Så får de bekreftelse på det her, så stiger de i selvaktelse og i følelsen av å bety noe. For seg selv og for andre. Og det er jo det fineste med dette. Det er jo mye viktigere enn resultatet av en Tippeligakamp, sier han.

Wathne stilte også opp som dommer i en kamp sammen med tidligere Tippeligadommer Per Ivar Staberg. Turneringen var for øvrig sterkt representert på dommersiden, med flere tidligere toppdommere på banen.

 

Takker Rosenborg

Rosenborg har i mange år samarbeidet med Frelsesarmeens gatefotballag i Trondheim, Hveita United. Under helgens NM stilte de opp med bane, frivillige og en stor porsjon gjestfrihet. Både Per Winsnes, seniorrådgiver i RBK, og tidligere trener i Rosenborg, Bjørn Hansen, stilte opp under hele arrangementet. Hansen var selv med på oppstarten av gatefotball i Trondheim.

– Dette er helt strålende. For et engasjement og for en begeistring spillerne viser. Det er fantastisk, sier han.

 

Mer enn bare fotball
På hjemmebane: Hveita United gikk helt til topps og fikk med seg pokalen. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Lørdag var også flere av RBK-spillerne innom for å få med seg noen kamper. På banketten samme kveld innrømmet også Stig Inge Bjørnebye, sportslig leder i RBK, at han hadde sittet og fulgt med på kampene fra kontoret sitt, like ved banen. Han holdt en flott tale om fotball som et bilde på selve livet, med både oppturer og nedturer, seire og nederlag. Og om fellesskap.

 

Mer enn bare fotball
Lørdag kveld var det duket for bankett på Scandic Lerkendal. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Søndag var det klart for finaler. De mange frammøtte fikk se Hveita United (Frelsesarmeens Rusomsorg) slå Frelsesarmeen Oslo 9-5, og det på hjemmebane! I kvinnefinalen ble det seier til Friskt Alternativ (Stavanger) over Bergen. Resultatet ble til slutt 7-2.

 

Mer enn bare fotball
Friskt Alternativ fra Stavanger kunne heve pokalen etter finaleseier i kvinneklassen. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Lisbeth Kleveland, NM-ansvarlig og leder for Frelsesarmeens rusomsorg i nord, er strålende fornøyd med arrangementet.

–Jeg er kjempe fornøyd! Det er så artig at det er så mange her og at så mange frivillige har vært med. Jeg må også takke Rosenborg for at de er så gjestfrie. Det er utrolig flott at de markante personlighetene Bjørn Hansen og Per Winsnes har vært med oss gjennom hele helga, sier hun.

 

Stavanger neste år

For mange av spillerne har nok helga vært årets høydepunkt. Et minne som man kan leve lenge på.

Neste år er det Frelsesarmeen i Stavanger som arrangerer NM i gatefotball. Vi gleder oss!