a123

Motivasjon til rusfrihet

Motivasjon til rusfrihet
Den siste runden i gatefotballserien ble spilt i gamle Vikinghallen på Jåttå.

Frelsesarmeen i Stavanger avsluttet denne måneden årets gatefotballserie. Den første i sitt slag og en god motivasjon for spillerne til å holde seg rusfri og få et rusfritt nettverk.

– Det er viktig for spillerne å ha noe å se fram til i løpet av året. Små arrangementer innenfor gatefotballen er for mange en god motivasjon til å holde seg rusfri, sier Jostein Jonasmo, leder for Friskt Alternativ, Frelsesarmeens fritids- og aktivitetstilbud i Stavanger.

Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005 og har i dag lag i Oslo, Tønsberg, Trondheim, Bergen, Stavanger, Larvik, Sandnes og Kongsvinger. Det er et tilbud til hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper, der målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.

Motivasjon til rusfrihet
Engasjerte spillere og tøffe kamper. Gatefotballserien til Frelsesarmeens aktivitetstilbud i Stavanger, Friskt Alternativ, har vært en suksess.

 

Samarbeider med institusjoner

Frelsesarmeens gatefotball Friskt Alternativ i Stavanger har treninger flere ganger i uken. Der deltar mennesker som er på ulikt sted i behandling og som bruker treningene som en del av ettervernet eller for det sosiale. Årlig er NM i gatefotball et stort mål for mange. Der møtes lag fra hele landet til cupspill.

Motivasjon til rusfrihet
Det var folksomt under en av serierundene tidligere i år på Friskt Alternativ sin egen bane.

For å skape enda mer for spillerne å se fram imot, ble i mai i år gatefotballserien i Rogaland startet. Totalt har det vært gjennomført tre serierunder der 9 lag med spillere fra ulike institusjoner, som ukentlig bruker tilbudene til Friskt Alternativ, har deltatt.

– I tillegg til selve fotballkampene, er det et sosialt samlingspunkt med vaffelsteking og publikum som kommer og ser på. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra institusjonene om at dette oppleves som positivt. Her har vi noe å tilby både før, under og etter behandling, sier han.

Tilbudet innebærer en herre- og en dame-serie.

 

Motivasjon til rusfrihet
Det sosiale fellesskapet er også en viktig del av gatefotballserien.

Håper flere starter opp med seriespill

– Fotball er kjekt for mange. De fleste har spilt det før og selv om det for noen er lenge siden sist, er det fortsatt gøy. Her er det ingen topping av lag og det er ufarlig å være med, forteller Jonasmo.

Den siste serierunden foregikk i den gamle Viking-hallen. Der gikk «Gatemix», et sammensatt lag med spillere fra ulike institusjoner, gikk av med seieren i både dame- og herreklassen.

Seriespill blir det også neste år, kanskje med noen flere lag. Jostein Jonasmo håper at også andre regioner henger seg på og starter sin egen gatefotballserie.

– Med flere serier rundt i landet, kunne det vært morsomt å få til en seriefinale i løpet av høsten 2016, sier han.