a123

Musikal på folkehøgskolen

Musikal på folkehøgskolen

Det har gått snart 15 år siden siste musikalforestilling på Jeløy folkehøgskole. Søndag 3. mai var det igjen storstilt premiere.

Tekst: Stine Frimann/Marianne K. Jernberg

Denne gangen var det premiere på den nyskrevne musikalen «Frans». En flott oppsetning og gjennomføring av alle på Jeløy folkehøgskole!

Årets musikal, «Frans», er skrevet av Emil Skartveit og tonesatt av Tone Ødegaard. Sistnevnte har vært lærer på folkehøgskolen siden 1987 og har satt opp utallige musikaler der tidligere. Hun er produsent for musikalen og har hatt en finger med i det meste. Det er derimot første gang Emil Skartveit har skrevet en musikal for ungdom.

Musikal på folkehøgskolen
Frans bød på dyrisk dans med akrobatiske sprell. Foto: Ranveig Nordgaard– Det vanskelige er å skrive slik at det treffer ungdom i dag, at de føler det troverdig. Musikaler er et fint redskap til å nå fram på en annen måte enn for eksempel med teater. Jeg har et stort ønske om å være med og formidle på den måten, sier han.

Han håper først og fremst at arbeidet med musikalen kan bidra til å bevisstgjøre ungdom på det å tørre å ta sine egne valg og stå for dem.

Frans av Assisi og Sebastian

Kort fortalt handler musikalen om Sebastian, en ungdom fra vår tid, og hans noe overraskende møte med fortiden og munken Frans av Assisi.

En dag Sebastian skrur på TV-en, står ingen ringere enn Frans av Assisi og snakker direkte til ham gjennom skjermen. Samtalene Sebastian har med munken står i skarp kontrast til hverdagen med resten av familien, som lever et svært luksuriøst liv. Familien til Sebastian har hushjelp og er mest opptatt av shopping, eksotiske reiser og når de kan bytte ut Teslaen med en enda nyere modell.

Tenåringens samtaler med Frans setter i gang nye tanker, og etter hvert ser Sebastian at han kan velge en annen retning for livet sitt enn den familien har.

Musikal på folkehøgskolen
Hovedrolleinnhaverne i Frans. Foto: Ranveig Nordgaard


Bra jobba!

Det er mange forberedelser og mye jobb som står bak en drøy times musikaloppsetning på amatørnivå. Av resultatet å dømme, så ut til å ha vært en storstilt «dugnad» både for elever og lærere på Frelsesarmeens folkehøgskole på Jeløy i Moss.

Noen elever fikk stå på scenen og synge, danse og spille skuespill, men mange har også jobbet knallhardt bak scenen med kulisser, sminke, lyd, lys, kostymer, film og lydopptak. For til forskjell fra tidligere oppsetninger, var det ikke band på scenen denne gangen. Kun noe av vokalen ble framført live, men også det meste her var spilt inn på forhånd. (Man kunne som publikummer muligens ønsket seg litt mindre skarp og hard lyd ut i gymsalen, men det har kanskje mest med høyttalerne å gjøre.)

Med innspilling av både lyd og film i forkant, fikk nok skolen god synergieffekt av undervisningen på linjene «Band & vokal» og «Kortfilm & nett-tv».

I tillegg var et av høydepunktene rapen «The Jungle», skrevet og framført på ypperlig vis av Martin Dahlin Flingtorp og Endre Gryting. Sistnevnte har også hovedrollen som Sebastian i stykket, og han fikk dermed virkelig vist seg fram.

 

 

Musikal på folkehøgskolen
Musikalen tok oss stemningsfullt tilbake til Frans av Assisis tid. Foto: Ranveig Nordgaard

Frans?

For Emil var temaet for musikalen opplagt. Han har lenge vært opptatt av Frans av Assisi, og da han fikk forespørselen om å skrive stykket, var han i Italia, ikke så langt fra Frans’ hjemtrakter.

Den viktigste grunnen til at Emil ønsker å løfte fram Frans, er at han var opptatt av problemstillinger som taler like sterkt inn i vår tid som de gjorde for 800 år siden. Det er særlig tre temaer Emil ønsket å ta opp: Økonomi og forbruk, respekten for skaperverket og temaet fremmedfrykt; oppgjøret med hat og vold.

 

Vil du se «Frans»? Da har du mulighet tirsdag 5. mai kl. 12 i skolens gymsal. Gratis adgang.