a123

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
På fredag gjestet salgssjef i Fretex, Line Isegran Sommeråpent. Foto: Ranveig Nordgaard

I nest siste sending slo Sommeråpent et solid slag for gjenbruk, redesign og ekte vintagemote, med seg hadde de Jenny Skavlan og Fretex.

Jenny Skalvlan kommer ut fra Sommerbåten, med en symaskin i hånden. Hun er ferdig sminket og klar for prøver. Hun ser salgssjef i Fretex, Line Isegran på podiet og hilser hjertelig på henne. De er som gamle kjente etter et samarbeid Fretex hadde med Skavlan i fjor, da de ønsket å dempe motepresset og inspirere undom ved en ungdomsskole i Moss til å velge gjenbruk og redesign fremfor dyr design. 

Se video fra Jennys samarbeid med Fretex og Hoppern ungdomsskole her

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Skavlan ser på kjolen hun skal sy om. Foto: Ranveig Nordgaard

Et strykeorkester spiller opp, den røde løperen rulles ut, og Jenny setter seg ved symaskinen. Prøvene er i full gang. Og midt i flombelysningen står Isegran, kledd grått i grått for anledningen, det hotteste innen høstens mote, som er ett av kveldens tema. Isegran går gjennom spørsmål og plasseringer med programleder Anne Rimmen, og avslører at hun kjenner på nervene. 

 

Ferske modeller

Inne på Sommerbåten, i en tung lukt av lugar i den Blå Salong, sitter ti-tolv ungdommer på tuppen av stolene og venter spent. Det er elever fra Hoppern ungdomsskole, ekstrahjelper fra Fretex, og familievenner av Isegran. De er kledd i gjenbruk fra Fretex, fra topp til tå. Og straks skal de vise seg og klærne frem for flere hundre oppmøtte, og flere hundre tusen tv-seere. Det er første gang de går motevisning, og forespørselen kom for under 24 timer siden.

Les om forbredelsene og bekgrunnen til Fretex' deltakelse på Sommeråpent her.

Ei dame med NRK-logo på brystet og headset på hodet kommer inn i den Blå Salong.

– Da gjør vi oss klare jenter og gutter. Da skal vi ned.

En spent gjeng reiser seg lett nervøst, trekker ned skinnskjørt og retter på håret.

 

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Isegran gjorde god figur på scenen med Jenny ved sin side. Foto: Ranveig Nordgaard

Direktesendt

Kjenningsmelodien til Sommeråpent drar i gang hele sirkuset på brygga, som er fylt til randen. Det koker av stemning og forventning. Ikke minst hos Isegran, som står side om side med Skavlan på scenen.

– Jeg kjenner det her, hvisker hun, og slår seg lett på magen, rett før det hele går i gang. Lyset rettes mot de to damene, og Rimmen tar ordet.

– Fretex i Moss er kjent som en av de beste i landet, åpner hun.

Det er Jenny selv som har uttalt det, og i løpet av kveldens direktesending har hun fått i utfordring å redesigne en kjole, fra Fretex Moss, til Rimmen.

Isegran har funnet en skikkelig 70-tallskjole som hun overlater til Skavlan, der hun sitter ved symaskinen. 

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Før og etter Foto: NRK

– Det kan ofte bli litt mye av det gode, ler Skavlan, om kjolen i et nærmest psykedelisk, fargerikt 70-tallsmøster.

– Men mønsteret er kult, så jeg tenker å bruke det til å lage et skjørt.

Rimmen, Skavlan og Isegran prater om mote, gjenbruk og redesign. Om nådeløst motepress, men også om stadig økende andel av unge kunder som ønsker noe unikt på Fretex.

– Før kunne vi se at folk gjemte Fretex-posen etter de hadde handlet hos oss, men i dag opplever vi at kundene er stolte av kuppene de har gjort, og viser det villig frem, sier Isegran engasjert.

– Og vi skal fortsette å jobbe for at blir enda mer populært! legger hun kjapt til.

– Mote er ofte trender som kommer tilbake, og da er det mye kulere med det som er ekte enn noe masseprodusert i dårlig kvalitet! Kunkluderer Jenny før Fretex ferske modeller kommer ut på landgangen, iført ekte vare.

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Foto: Ranveig Nordgaard

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Foto: Ranveig Nordgaard

NRK Sommeråpent slo et slag for gjenbruk
Foto: Ranveig Nordgaard