a123

Noe du ønsker å gi bort?

Noe du ønsker å gi bort?
Har du et par ski stående, eller kanskje en sykkel du ikke får brukt? Frelsesarmeen i Romania er interessert! Foto: Kristianne Marøy

Frelsesarmeen i Romania ønsker å utvide aktivitetstilbudet og har en drøm om å få tak i symaskiner, sykler, musikkinstrumenter, leker og sportsutstyr. Kanskje du kan hjelpe?

Skrevet av Simen Mørstad Johansen, koordinator for Romania-prosjektet


En krone i Norge er kun 50 bani, eller en halv leu (løve) i Romania. Pengers verdi er relativt, og 100 norske kroner kan bety en hel dagslønn for en lærer som hjelper 10 fattige rumenske barn til å lykkes på skolen.

En investering i fremtiden til disse barna, og en investering i vår felles europeiske fremtid. Akkurat som penger, altså selve mynten eller seddelen , har også ting egenskapen av å ha et relativt langt liv.

I Norge har vi en overflod av brukelige og ubrukelige ting i huset, i loft, boder, på lager eller i butikker. I Romania finner vi også mange ting. Fordelingen i befolkningen er derimot skjev og kvaliteten så som så. Det er til og med vedtatt en lov om at det ikke er lov å importere søppel til Romania. Dette ble et enormt problem i kjølvannet av liberaliseringen av landet etter Ceaseșcus fall i 1989.

Søppel er alltid et definisjonsspørsmål. Ubrukelige ting defineres som søppel. Brukbare ting derimot…

En gitar i Norge er en gitar i Romania, men om den brukes i Romania og ikke i Norge så er den faktisk rent bruktmatematisk uendelig mye mer hvert i Romania enn i Norge. I god Espen Askeladd ånd har rumenerne mange ideer for hvordan ubrukelige og marginaliserte ting kan migrere for å reintergreres i det rumenske samfunnet.

 

Noe du ønsker å gi bort?
God stemning og høyt aktivitetsnivå på Frelsesarmeens velferdssenter i Ploesti. Foto: Kristianne Marøy

 

 

Symaskiner

I Ploiesti er det en stor drøm å gjøre brukte og ubrukelige klær om til nyttige ting. Vi har stedet, vi har engasjementet, vi har klærne og vi mangler bare noen flere symaskiner. Bak, eller foran symaksinene vil mødrene og til og med kanskje fedrene til barna ved vårt etter-skoletilbud sitte. Med symaskiner kan vi både produsere og lappe nødvendig klær til familiemedlemmer. Vi kan også lage sengetepper for salg.

Det er viktig for oss at vårt arbeid ikke skal hjelpe klienter, men at alle gir etter evne og får etter behov. Ingenting er gratis i livet. Om noen kan kjøpe et varmt sengeteppe for vinteren for en billig penge, eller kan lage dette selv, så har vi ikke bare hjulpet med et materielt behov, men vi har også lagt til rette for at mennesker hjelper seg selv.

Sykler

I vinter åpner vi et sorteringsanlegg for tøy som kommer fra Norge. På dette sorteringsanlegget skal vi ansette unge voksne uten arbeid til arbeidstrening, for å hjelpe dem med å finne seg en jobb.

Vi ønsker å også motivere til at folk holder seg i god fysisk form. Hva er vel bedre enn å la folk bruke egen rå muskelkraft for å komme seg til jobb. En idé er å låne bort en sykkel under arbeidstreningsperioden for så å gi den bort som premie ved fullført arbeidstrening og innpass i det ordinære rumenske arbeidslivet.

Vi trenger sykler, sykkelmekanikere har vi.

 

Ski, Fotball og annet sportsutstyr

Fotball er i noen få unntakstilfeller en krigskatalysator, men hovedsakelig en fredsskaper. For oss er fotball et svært viktig middel i vårt sosiale arbeid for å inkludere mennesker og skape mening og lyst i tilværelsen.

Gi mennesker tro på seg selv, lære om fair play, respekt for motstanderen og jobbe for et mål.. Vi har nå en medarbeider som jobber hardt for å, fotball som middel, formidle Frelsesarmeen blant unge gutter og jenter i Romania.

Noen ting må kjøpes med penger, slik som bensin, mat, treningstider og arbeidstid. Men utstyr som er i god stand, kan fint fraktes fra Norge til Romania. Fotball er fotball i Norge som i Romania, og her er også ballen rund.

Noe du ønsker å gi bort?
Frelsesarmeen i Romania tilbyr leksehjelp etter skoletid. Foto: Kristianne Marøy

I sommer arrangerte Armata Salvarii sommerleir for familier tilknyttet våre korps og nærmiljøsentre. For mange var det første møte med havets forfriskende bølger. Her i Romania er det også en forfriskende vinter. Ikke russisk, men rumensk, selv om kulda tidvis kan minne om det vi kaller russisk kulde. Snøen tepper landskapet i månedsvis når vi kommer litt inn i landet.

Armata Salvarii ønsker også å arrangere vinteraktiviteter for barna. Tenk hvor viktig det er for norske barn med ski, skøyter og aking.

Har du noe utstyr til overs, så lar vi gladelig skiene dine få prøve seg på rumensk snø.

Kanskje noen av våre barn en dag stiller med startnummer i Holmenkollen eller som kunstløper i OL? Med de sterke turntradisjonene i dette landet, ville det ikke overrasket meg om de kunne gjort det godt også med stålmeier under føttene.

 

Musikkinstrumenter

Musikk er en av de viktigste ingrediensen i våre menneskeliv, og for Frelsesarmeen kanskje det viktigste krydderet i Jesu budskap. I Bucuresti har korpsleder Adrian Roman selv klassisk musikkutdanning, og Valeria Roman er en fantastisk sanger. I Craiova spiller offiser Ionut Sandu opp til dans og lovsang med sin faste følgesbass. Musikk står i sentrum i Armata Salvarii.

Barn og ungdom på våre sentere har få muligheter til å selv anskaffe seg et instrument, for å bli kjent med tonenes og harmonienes livgivende resonans. Romania har en sterk musikkultur, med en fascinerende og livsbejaende folkemusikk som i alle fall jeg har forelsket meg i. Hør her for noen eksempler.

Når det kommer til Roma skulle man nesten tro de hadde et eget gen for musikk og rytme, ikke ulikt måten vi tradisjonelt omtaler afrikanere i Norge.

Har du en gitar til overs? En trompet, et trommesett, et Keyboard, mikrofoner eller miksebord? Send det til Romania og vi skal virkelig få det til å låte.

Min personlige drøm er at Frelsesarmeens kirkerom blir fylt med Rumensk og sigøynersk folkemusikk. En livsbejaende rumensk Frelsesarmé. En instrumentell gave fra Norge kan bidra til tonefølge og mening i livet her i Romania.

 

Leker

Vi er i kontakt med mange barn, unge og litt eldre. Mange bor i enkle rom sammen med søsken og foreldre, uten mye å ta seg til. Barn som kjeder seg for mye, for litt kjedsomhet er nå også godt for sjela, vil ikke utvikle grunnleggende motoriske og intellektuelle ferdigheter.

En leke eller en bamse kan skape mening i de mange små og samtidig store og magiske barneverdenene her. Et middel for å komme i kontakt med andre, et tema å prate om.

Jeg har selv sett hvordan en sugekopp-pil og bue lyste opp en liten jentes hverdag i blant Bucuresti harde betongflater.

Har du derfor noen leker, bamser eller annet til overs som andre kan få nytte av, lever det til oss, og vi skal sørge for å tingene blir det ting skal være igjen, nyttige og meningsfulle gjenstander i hverdagslivet til vanlige mennesker som deg og meg, men med et litt mindre privilegert utgangspunkt.

Gjennom vårt Romania-prosjekt bidrar norske skattepenger og Frelsesarmeens menneskelige og organisasjonskompetanse til å bygge opp en solid organisasjon som kan hjelpe mange, mange mennesker. Nå spør vi dere om hjelp til å materialisere drømmer.

 

Har du noe du ønsker å gi bort?

Ta kontakt med Frode Woldsund på epost: frode.woldsund@frelsesarmeen.no eller på telefon: 901 24 566

 

Frelsesarmeens Romania-prosjekt er motivert av situasjonen med etniske roma som tigger på gatene i Oslo. Prosjektet er et partnerskap mellom Frelsesarmeen i Norge og Frelsesarmeen i Romania - Armata Salvării og er finansiert av norske EØS-midler. Mer om prosjektet her.