a123

Ny bok fra Emil Skartveit

Ny bok fra Emil Skartveit
Emil Skartveit har skrevet "Det skjer jo ikke meg". Foto: Kai-Otto Melau

I boka "Det skjer jo ikke meg" møter vi elleve personer som i mange år har slitt med rusavhengighet. Torsdag var det boklansering.

 "Jeg er overveldet over gleden og varmen de viser når jeg kommer. Det som er det fine med Frelsesarmeen, er at man inkluderes. De bryr seg ikke om hva jeg har holdt på med før." Ordene tilhører Jon Are, en av dem som forteller sin historie i boken.


Beundringsverdig ærlighet

- Dette er mennesker som har hatt det utrolig tøft i livet. Jeg er imponert over gutsen og viljen til å komme ut av det, sier forfatter Emil Skartveit.

Han har i løpet av høsten reist rundt for å intervjue personer som i mange år har slitt med rusavhengighet, og som har fått hjelp fra Frelsesarmeen til å komme på rett vei.

- Historiene fortelles av mennesker som har en sterk evne til å reflektere over egne liv, noe som imponerer meg. Ærligheten er beundringsverdig, sier Skartveit.

 

Ny bok fra Emil Skartveit Flotte portretter

I tillegg til historiene, er bildene en viktig del av boken. Portretter i sort-hvitt innleder hvert kapittel. Forfatteren skryter av bildene fotograf Elisabeth Tollisen har tatt.

- De er veldig flotte og forteller mye. Hvem er disse menneskene? Med bildene kommer man enda nærmere dem, ja, man kan lese noe av livene i ansiktene deres.

 

Hans fjerde bok

"Det skjer jo ikke meg" er laget på oppdrag fra Rusomsorgen og er Skartveits fjerde bok for Frelsesarmeen. Hans forrige bok, "Fylliker er også folk", ble utgitt i 2011. I år var det ønskelig med en bok som forteller de gode historiene.

- Det er jo et under at mange av dem ikke er døde for lenge siden. En av dem, Erik, forteller at han har tjue kompiser som ligger på kirkegården. Til tross for rusavhengighet, har han gjennom en lang og krevende vei kommet ut av det, forteller Skartveit.Ny bok fra Emil Skartveit
Forfatteren sammen med fire av dem som har delt sin historie.
Gode tilbakemeldinger

Hans sterkeste ønske er at menneskene han har intervjuet blir sett og får fortalt sine historier, beretninger som bekrefter viktigheten av å bli i valget om å være rusfri. Tilbakemeldingene fra de involverte har vært gode.

- Jeg har fått høre at de kjenner seg igjen og at de er fornøyde med måten det er skrevet på. Det betyr mye for meg. Selvsagt har det vært noen runder i forhold til hva man skal ta med og hva man skal utelate. Prosessen har vært krevende. Samtidig har det vært veldig lærerikt, sier Skartveit. 

 

Boklansering på Youngstorget

I forbindelse med arrangementet "125 timer til stede", fant boklanseringen sted i teltet som Rusomsorgen har satt opp på Youngstorget. Forfatteren fortalte kort om arbeidet med boka og hadde i tillegg med seg noen av dem han har skrevet om.

- Hva håper du leserne vil sitte igjen med, Emil Skartveit?

- Jeg håper folk tenker over at et godt liv ikke er en selvfølge. Veldig mange trenger Frelsesarmeen, og jeg håper at folk forstår nødvendigheten og viktigheten av dette arbeidet.