a123

Opplevelsesrikt VM

Opplevelsesrikt VM
De norske spillerne på gatefotball-landslaget måtte skrive autografer da de møtte opp på Frelsesarmeens skole i Santiago. Foto: Frelsesarmeens gatefotball

Gatefotball-landslaget tatt i mot som helter da de besøkte Frelsesarmé-skole i Chile.

Verdensmesterskapet i gatefotball i Chile nærmer seg slutten. Norge deltar med både dame- og herrelag i turneringen som spilles i hovedstaden Santiago.

Gatefotball er et tilbud for hjemløse, rusavhengige og andre marginaliserte grupper. Frelsesarmeen er ansvarlig for landslagene og hvert år får noen spillere mulighet til å bli med til VM.

 

— God stemning

— Selv om det er mange slitne bein, er det god stemning blant spillerne, forteller rådgiver i Rusomsorgen, Benjamin Brække-Nærstad. Sammen med resten av støtteapparatet og spillerne ankom han Santiago lørdag. Herrelaget var først ute i manesjen og spilte kamp søndag. Det endte dessverre med tap, 8-2 mot Skottland.

 

Opplevelsesrikt VM
God stemning på tribunen i Santiago. Her er det damelandslaget som vinner 7-3 mot India i første kamp. Foto: Frelsesarmeens gatefotball

Siden åpningskampen har laget spilt seks kamper, alle på liten bane. Med små flater og opp mot 30 grader i skyggen, tar det på for spillerne. Til tross for noen tap, har det blitt seier både mot Tsjekkia og Sør-Korea.

Damelaget har spilt seks kamper. De åpnet med 7-3 seier over India, men siden har det blitt tap. I kveld (norsk tid) er det klart for et spennende nabooppgjør mot Sverige.

 

Skrev autografer til barn og politi

Til tross for at det har blitt noen negative resultater, forteller Benjamin Brekke-Nærstad om store opplevelser både på og utenfor banen.

— Like etter ankomst lørdag besøkte vi en barnehage og skole som Frelsesarmeen driver. Der hadde noen hundre mennesker ventet i flere timer på at vi skulle komme. Da vi kom kjørende rundt hjørnet i det fattige området, jublet de som om vi var idrettsstjerner, sier han.

Det ble arrangert fotballkamp mot noen av de lokale ungdommene. Etter kampen delte de norske spillerne ut fotballer og skrev autografer. De måtte pent stille opp på bilder sammen med «fansen». Også de lokale politifolkene fikk sine bilder.

— Dette gjorde stort inntrykk på oss alle, sier Brekke-Nærstad.

 

Opplevelsesrikt VM
Landslagsspillerne spilte kamp mot lokale ungdommer da de gjestet en skole som drives av Frelsesarmeen. Foto: Frelsesarmeens gatefotball

 

Heiagjeng på hverandres kamper

Med kamper hver dag, er det fint å ha med egne fysioterapeuter. Studenter fra Høyskolen i Oslo og Akershus sørger for massasje og teiping av vonde bein. Det gode samholdet står i fokus.

— Lagene er tilstede som heiagjeng på hverandres kamper. Det gjør at vi får en ekstra god stemning i laget, sier Brekke Nærstad og forteller at det i tillegg til kamper er en del fritid.

— Noen velger å slappe av med et kafébesøk i byen, mens andre har vært på shopping. En gjeng har også vært på en flott tur opp i Andesfjellene.

Opplevelsesrikt VM
Obligatorisk lagbilde. Herrelaget har vunnet sine kamper mot Sør-Korea og Tsjekkia. Foto: Frelsesarmeens gatefotball

 

Hver kveld samles lagene hver for seg for å evaluere dagen.

— Alle spillerne og lederne får lufte sine tanker, gleder og frustrasjoner. Vi snakker også om forventningene til neste dag. Dette er viktig for å knytte sterke bånd mellom spillerne og hindre at irritasjon skal ulme under overflaten.

Lørdag og søndag er det sluttspill – siste kamp spilles søndag. Men før den tid er gjengen fra Norge invitert til grilling hos den norske ambassadøren.

 

Resultatoversikt:

 

Damelandslaget:

Norge – India 7-3

Argentina – Norge 2-1

Chile – Norge 14-0

Norge – Brasil 0-9

Nederland – Norge 5-2

Norge – India 2-4

 

Herrelandslaget:

Norge – Skotland 2-8

Norge – Nord Irland 5-8

Indonesia – Norge 7-5

Sør Korea – Norge 2-8

Ungarn – Norge 5-3

Norge – Tsjekkia 9-2

Frankrike – Norge 7-6

Fakta om Frelsesarmeens Gatefotball:

•En del av Frelsesarmeens rusomsorg.

•Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper.

•Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.

•Det er et krav at alle som deltar på treninger og kamper er rusfrie.

•Frelsesarmeen har gatefotball-lag i blant annet Oslo, Tønsberg, Kongsvinger, Trondheim, Bergen, Stavanger/Sandnes, Egersund, Bryne og Haugesund.

•Frelsesarmeen er ansvarlig for det norske landslaget i gatefotball, som årlig deltar i VM for bostedsløse (Homeless World Cup).

•www.gatefotball.no