a123

Polar revitalisering

Polar revitalisering
Det blåste friskt da Frank Gjeruldsen, Karine Morelle og Ida Amalie Helgesen tok pulsen på Finnmark i helgen. Foto: Privat

Med nye korpsledere i Vardø, Vadsø og Kirkenes, og med et flunkende nytt Dynamo Polar team, er det duket for en revitalisering av Frelsesarmeens aktivitet i Finnmark.

I helgen besøkte både kommende korpsleder og Dynamo-leder Finnmark for å sondere. De kjente på pulsen, og tok med seg tanker og inntrykk hjem for å jobbe videre med dem i visjon, drøm og bønn.

– Frelsesarmeen har allerede korps og aktivitet i Finnmark, men blir dette noe helt nytt, forteller Karine Morelle, som fra august blir korpsleder for både Vardø og Vadsø korps.

Det blir nytt for de ferske korpslederne, for Dymano-teamet, og ikke minst håper Frelsesarmeen at det blir stor forandring for lokalbefolkningen.

– Vi skal skape noe nytt, og kan kanskje tillate oss noen ekstra sprell, forteller Karine engasjert.

For de har blitt oppfordret til å tenke nytt, og med Dynamo-teamet med seg ligger alt til rette for en storstilt revitalisering.

 

Mye praksis

Dynamo er en fagskole, med statsstøtte og stipendordning. Men den er ikke helt som alle andre fagskoler. Skoleløpet er spesielt tilpasset hver elev, og tilbyr tett og god oppfølgning. Her går praksis og teori hånd i hånd.

Dynamo har vært i drift i fem år, med base i Oslo. Men i år blir det store forandringer. Skolen pakker sammen og flytter opp til Vardø og Vadsø i Finnmark, og satser i enda mer på praksis.

– Dette er ikke primært en utdannelse, men en radikal forandring i folks liv, forteller Frank Gjeruldsen, tilrettelegger for Dynamo.

– Ideelt sett ser vi for oss 4-7 deltakere i år, forteller han og fortsetter: – Vi ønsker å følge deltakerene godt opp og gi dem et innholdsrikt år enn å favne så mange som mulig. Det viktigste på denne skolen er det praktiske, og det krever mye av begge parter. Da er det viktig å ikke gape for vidt.

 

Fersk og ivrig

Det er Ida Amelie Nomusa Helgesen som er headhuntet til stillingen som leder for Dynamo-teamet polarsatsning. Hun skal spille på lag med Vardø og Vadsøs ferske korpsoffiser Karine Morelle. Sammen bobler de over med engasjement, visjoner og ideer for teamet

– Det er så mange muligheter, så mange tanker og ideer, forteller Ida Amelie.

Likevel er det mye som ikke kan fastsettes før alle deltakere er på plass.

– Vi må se hva hver deltaker har å by på. Vi skal leve tett sammen over lang tid, da er det spesielt viktig å la alle vokse i sin egen gave og bli utfordret på det. Vi skal utvikle og utfordre deltakerne, men deltakerne skal også bidra, og utvikle menigheten og vårt arbeid i Finnmark.

Hun ønsker å hente inspirasjon fra de første menighetene.

– Vi skal bo sammen, jobbe sammen, leve helhjertet med Jesus. Dette blir et mye tettere konsept enn i Oslo. Her kan man ikke like lett stikke seg bort i sosiale relasjoner, her blir man litt mer avhengig av hverandre.

Det tror hun er positivt.

– Vi fjerner vi oss fra mye støy og mange tids-tyver.

Hun har store forventninger til hva Gud vil gjøre når de tillater seg å bli stille, og vie tid til Ham.

– Jeg tror eventyret i Finnmark vil bli intenst. Det blir nok dypere daler og høyere topper.

 

Ikke et geriljaattack

Det hele startet etter at kommandørene Krommenhoek hadde besøkt Vardø, Vadsø og Kirkenes, og kom tilbake vilt begeistret. Deretter utfordret de Dynamo til reise opp og revitalisere arbeidet, med spesielt fokus på å nå ut til ungdommen. De mente det var et stort behov, og enda større potensiale.

Ida Amelie gleder seg til å ta fatt på utfordringen. Med seg til å utføre dette oppdraget ønsker hun ungdommer som er villig til å yte for å få ekstra tilbake, både fysisk og psykisk.

– Jesus lagde ikke brownies og tente stearin lys. Han satt ikke ned med disiplene med en kopp te. De gikk på tur, de gikk til toppen av et fjell sier hun.

På samme måte vil Ida Amelie utnytte den fantastiske naturen i Finnmark og på den måten også komme i god kontakt med de lokale.

– Det er kjempeviktig at vi blir en ressurs for lokalsamfunnet. Dette er ikke et ettårsstunt, vi har et langsiktig perspektiv. Jobben vår blir å bygge en solid plattform som vi sammen kan bygge videre på, forteller hun. 

 

Inspirasjon

I tillegg til pionerarbeid i Finnmark skal teamet også oppleve Russland, gjennom et samarbeid med korpset i Murmansk.

– Deres behov og nød er litt annerledes enn den vi har i Norge. Vi tror vi kan være til inspirasjon og hjelp for dem, samtidig som det blir et lærerrikt og friskt pust for teamet og oppleve Murmansk, tror Frank.

– Vi ser det trengs og ser at det skjer ting. Nå er tiden til å satse.

 

Det er fortsatt plasser igjen på Dynamo Polar. Søk her.