a123

Programmet som endrer liv

Frelsesarmeen i Blaydon i England, har med støtte fra Kavlifondet startet et prosjekt som lærer bort kunsten å lage billig og næringsrik mat, basert på erfaringer fra andre verdenskrig.

Programmet som endrer liv
Deltagerne i The Victory Programme lager mat basert på oppskrifter fra andre verdenskrig. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

- The Victory Program har endret livet mitt. Jeg har halvert utgiftene til mat hver uke, samtidig som at barna mine får nok å spise. Dette er ferdigheter ingen noen gang har lært meg, sier Melanie, deltager i den første gruppen som har fullført programmet drevet av Frelsesarmeen med støtte fra Kavlifondet.

Programmet som endrer liv
Melanie med diplom for fullført program. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Prosjektet lære folk i Blaydon-området hvordan man kan dyrke grønnsaker, hvordan lage sunn og billig mat, samt teknikker for å få begrensede ressurser til å vare lenger. Gjennom de neste tre årene kommer ca. 100 mennesker til å fullføre programmet, som er basert på erfaringer fra rasjoneringstiden under andre verdenskrig.

Støtte fra Kavlifondet
I 2017 besluttet Kavlifondet å støtte The Victory Programme, nær Kavlis Primulaost-fabrikk i Gateshead, Newcastle. Blaydon er blant de ti prosent mest underpriviligerte områdene i Storbritannia og Nordøst-England.

– Frelsesarmeen har skapt et varmt, vennlig og fordomsfritt miljø som tillater deltakerne å eksperimentere og å oppleve noe nytt, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

– Vi i Kavlifondet er stolte av å kunne gjøre en forskjell for menneskene i Blaydon og Gateshead, sier Iversen.

Programmet som endrer liv
Allison, en av prosjektkoordinatorene, Inger Elise fra Kavlifondet og Kristy. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Ikke bare mat
Deltakerne ble bedt om å evaluere sin egen framgang og hvor bra de følte seg gjennom de seks ukene kurset varte. Svarene viste at alle medlemmene i den første gruppen fikk økt selvtillit, og at de hadde knyttet nye vennskap som vil vare også utover programperioden. En av deltakerne ga også kurset æren for at hun hadde motivasjon til å forlate huset og til å etablere nye vennskap for seg selv og barna sine.

– Jeg var redd for å dra på det første møtet. Jeg hadde egentlig ikke forlatt huset mitt på flere uker, og snakket ikke med andre. Allison (prosjektkoordinator for kurset) og de andre jentene var så vennlige, vi kommer til å fortsette og møtes etter at prosjektet er over, sier hun.

Her kan du lese mer på Kavlifondets sider.