a123

Reunion med gatefotballandslaget

Reunion med gatefotballandslaget
Søndag deltok 14 lag fra rusinstitusjoner, idrettslag og vennelag på gatefotballturneringen i regi av Frelsesarmeens rusomsorg i Stavanger. Foto: Kristoffer Ask Hansen

– Vi har ikke spilt sammen siden VM, men det var akkurat som om vi ikke har vært borte fra hverandre, forteller Cathrine.

I oktober deltok Cathrine i verdensmesterskapet i gatefotball i Chile. I helga var landslaget samlet igjen, for å delta på gatefotballcup i Jærhallen.

– Det var «kanonkjekt». Utrolig morsomt. Vi har ikke spilt sammen siden VM, men det var akkurat som om vi ikke har vært borte fra hverandre, forteller Cathrine.

Gatefotball er et tilbud til hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger. Det finnes lokale gatefotballag flere steder i landet.

Landslaget i gatefotball består av herre- og damelag og ledes av Frelsesarmeen. Hvert år får utvalgte spillere representere Norge og spille kamper mot nasjoner fra hele verden. Hver spiller får bare delta i VM en gang og det er et krav at spillerne holder seg rusfrie i oppkjøringsperioden og gjennom mesterskapet.

 

– Fotballen betyr mye

Selv om det har gått en tid siden de minnerike dagene i Chile, sitter opplevelsen enda i kroppen.

Reunion med gatefotballandslaget
Cathrine og de andre jentene på landslaget i gatefotball møttes igjen i Jærhallen i helga. Foto: Kristoffer Ask Hansen

– Jeg har nesten ikke ord for hvor stort det var. Man må nesten ha vært med på det for å skjønne det. Det var mye større enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Å spille på de banene med ordentlige tribuner med mye publikum var fantastisk. I kampen mot Chile var det en enorm atmosfære. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier Cathrine og skryter av samholdet både på og utenfor banen.

Til vanlig spiller hun for rusomsorgens lag i Stavanger, Friskt Alternativ. Der har de to fotballtreninger i uka, i tillegg er det spinning på torsdager. Fotballen betyr mye for Cathrine.

– Etter at jeg kom ut fra behandling i fjor vår har jeg vært med på Friskt Alternativ. Det er viktig for meg å ha en hobby, noe å fylle fritiden med. I tillegg betyr det mye å være på en plass jeg føler meg trygg. På treningen glemmer jeg alt annet. Jeg kan være meg selv, med den bakgrunnen jeg har, og ha det gøy sammen med likesinnede, sier hun.

 

Vel gjennomført turnering

Søndag deltok 14 lag fra rusinstitusjoner, idrettslag og vennelag på gatefotballturneringen i regi av Frelsesarmeens rusomsorg i Stavanger. Kampene ble spilt i Jærhallen. Laget Cathrine egentlig spiller på, Friskt Alternativ, gikk av med seieren.

– Vi spilte en kamp mot mitt eget lag og jeg måtte ta meg sammen for å ikke heie på dem. Vi på landslaget vant bronsefinalen, så det må vi være fornøyd med.

Reunion med gatefotballandslaget
Sviland IL gatefotballtureningen i Jærhallen i helga. Foto: Kristoffer Ask Hansen

 

Reunion med gatefotballandslaget
Friskt Alternativ gikk av med seieren i kvinneklassen. Foto: Kristoffer Ask Hansen

I herreklassen var det Sviland IL som gikk av med seieren. Det meldes om en godt gjennomført turnering og en positiv opplevelse for deltagerne.

– Gatefotball er noe veldig fint. Jeg er heldig som får være en del av det og jeg ønsker også å hjelpe andre til å få et slikt nettverk, avslutter Cathrine.