a123

Rusfri for VM i gatefotball

Rusfri for VM i gatefotball
Foto: Silje Eide

- Dette har utvilsomt vært en motivasjon for å holde meg borte fra rusmidler, sier Jan. Neste uke spiller han med flagget på brystet.

16 spillere representerer Norge i VM i gatefotball (Homeless World Cup) som går av stabelen i Chile 19. – 26. Oktober.

Frelsesarmeen startet opp med gatefotball i 2005. I dag finnes det lokale lag over hele landet, der fysisk aktivitet og sosialt samvær gir vekst i spillernes liv.

Det store høydepunktet er VM. Sammen med ledere og fysioterapeuter, reiser 16 menn og kvinner til Chile for å representere Norge. Et av kriteriene for å bli tatt ut som spiller er å holde seg rusfri over en lengre periode.

Rusfri for VM i gatefotball
Jan er sammen med 15 andre spillere klar for å representere Norge i VM i Chile. - Dette har utvilsomt vært en motivasjon for å holde meg borte fra rusmidler, sier han. Foto: Silje Eide

 

- En fantastisk reise 

Jan spiller til daglig gatefotball hos Frelsesarmeen i Bergen. Han skryter av landslagssamlingene de har hatt i løpet av året.

- Det har vært en fantastisk reise og en veldig positiv opplevelse. Jeg har hele tiden hatt noe å glede meg og se fram til, sier han.

Selv om Jan har vært rusfri i to og et halvt år, vil fristelsen alltid være der. Særlig sommeren har vært utfordrende.

- I år har det vært enklere. Muligheten til å spille i VM har vært en god motivasjon, forteller bergenseren.

  

Skryt fra landslagssjefen

64 nasjoner og over 500 spillere deltar under mesterskapet i Chile kommende uke. De norske landslagene har de siste dagene hatt sin siste samling og flyr fra Gardermoen i dag.

Landslagssjef for herrelaget, Rune Isegran, skryter av spillerne.

- Det er en veldig fin gjeng, og det har vært en veldig god stemning på samlingene, sier han.

Det deltar mange gode lag i VM og både dame- og herrelaget vil møte tøff motstand. Isegran tror det vil være realistisk å havne på et sted mellom 25. og 35. plass. 

- Det er et privilegium å være landslagssjef for en slik gjeng. Innsatsen på samlingene våre har vært helt topp, sier Isegran.

Trond Lalan er landslagssjef for damelandslaget. 

- Litt nervøs

En av spillerne som fikk muligheten i år er Laila Renate. Hun gleder seg til å komme i gang.

- Forventningene og spenningen kryper jo nesten ut av meg. Jeg må innrømme at jeg er litt nervøs. Det blir spennende å se hvordan de andre lagene spiller. Konkurranseinstinktet er på topp, sier hun.

Laila spiller til daglig gatefotball i Frelsesarmeen i Stavanger. Da hun fikk beskjeden om at hun var tatt ut til VM trodde hun nesten ikke at det var sant.

- Det var uvirkelig. Jeg ble kjempe glad, men trodde det nesten ikke før jeg var på første samling. Å spille i VM blir helt fantastisk, sier hun.

Mestringsfølelsen og den sosiale treningen er noe hun tror hun vil ta med seg videre i livet.

- Jeg føler en større trygghet og sitter igjen med en fantastisk følelse av vekst og utvikling, sier hun.

 

Rusfri for VM i gatefotball
Laila Renate og de andre spillerne hadde siste landslagssamling på Jeløya før avreise til Chile. Foto: Silje Eide Foto: Silje Eide


Godt miljø 

Også Jan skryter av det gode samholdet i landslagsgjengen.

- Det er et utrolig godt miljø. Alle tar godt vare på hverandre. Vi får positiv feedback, men også konstruktive tilbakemeldinger hvis alt ikke er som det skal være. Her er det ingen krangling og sure miner, sier han og understreker at gatefotball betyr mye.

- Å spille med folk som er som meg, gjør at jeg slapper mer av og er meg selv.

 

Følg gatefotballandslaget på Facebook

I serien "Mitt livs sjanse" kan du følge begge landslagene i gatefotball på veien til VM i Chile. Programmet går på TV2 hver søndag klokka 18.00.

 

Fakta om Frelsesarmeens Gatefotball:

  • En del av Frelsesarmeens rusomsorg.
  • Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper.
  • Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.
  • Det er et krav at alle som deltar på treninger og kamper er rusfrie.
  • Frelsesarmeen har gatefotball-lag i blant annet Oslo, Tønsberg, Kongsvinger, Trondheim, Bergen, Stavanger/Sandnes, Egersund, Bryne og Haugesund.
  • Frelsesarmeen er ansvarlig for det norske landslaget i gatefotball, som årlig deltar i VM for bostedsløse (Homeless World Cup).
  • www.gatefotball.no