a123

Rusfritt på film

«Stille på sett. Og vær så god». Full konsentrasjon når RUSFRI DAG får egen film.

«Du kommer opp trappa og slenger fra deg jakka over stolen der, Mathias. Så kikker du litt uforstående på Mina. Hva planlegger hun med de vinflaskene?» Regissør Hallvard Bræin har innlosjert et kobbel av filmfolk på et kjøkken på Møllefaret i Oslo.

Over to dager skal en film til RUSFRI DAG spilles inn. Den blir på 60 sekunder og skal brukes i blant annet sosiale medier.

Støtter du RUSFRI DAG? Delta på arrangementet på Facebook.

Rusfritt på film
Pappa Hallvard Bræin er trygg å ha som regissør synes barna Mina og Mathias. De to små synes filmen til RUSFRI DAG har et viktig budskap for både barn og voksne. Foto: Frelsesarmeen/ Ellen Marie Skjeftsad


Fokus på uskyldig misbruk

De to skuespillere på settet, Mathias og Mina, er barna til Bræin. Nå lever de seg inn i hvordan det er å leve med foreldre som drikker for mye.

− Vi blander saft for å få det til å ligne på vinen til mamma og pappa. Når vi har funnet riktig farge, heller vi ut vinen i vasken og fyller flaskene med saften, forklarer den unge skuespilleren Mina.

Tanken bak filmen er enkel, ifølge manusforfatter Knut Georg Andresen.

− Vi setter fokus på det uskyldige misbruket som finnes. Det er nok mange foreldre som drikker litt mer enn de burde, og det går ut over barna, sier Andresen.

Rusfritt på film
Mathias satte seg godt inn i rollen han hadde fått utdelt. Foto: Frelsesarmeen/ Ellen Marie Skjeftsad


Handlende barn

Regissør Bræin mener at voksne bør ta tak og tenke gjennom sin bruk av alkohol i samvær med barn. Foreldrene endrer personlighet når de drikker, og det oppleves annerledes for de unge. Dessuten vil han bort fra tanken om barn som kun et offer. Hans mål med filmen er å vise barn som selv tar grep og handler.

− Det er ikke så lett som ung å si fra dersom foreldre eller andre voksne drikker for mye. Filmen blir derfor også et signal til barn om å ta litt tak, sier Bræin.

Tenker på andre 

Skuespillerspiren Mathias sier han tenker på andre barn når han spiller inn filmen.

− Også er det gøy å være skuespiller, legger han til.