a123

Sammen med den nye storfamilien

Sammen med den nye storfamilien
Foto: Ranveig Nordgaard

– Jeg mistet familien min i krigen, her er storfamilien min nå! forteller Madina. Hun er på Frelsesarmeens familiegruppe, et møtested med fokus på fellesskap og samhold, over et godt måltid.

Sammen med den nye storfamilien
Madina koser seg med gode venner på familiegruppa Foto: Ranveig Nordgaard

Rundt henne sitter over 50 kvinner og barn og spiser middag, skravler og herjer. Det er Sammen som inviterer, et konsept med tilbud for barn, voksne og familier med målrettede tiltak med fokus på nettverk og fellesskap. 

– På familiegruppa inviterer vi familier til å spise middag, for rundt middagsbordet skapes et samlingspunktet med verdifullt samvær, forteller leder for Sammen, Tone Berg.

Her leker, synger, prater og hygger de seg, som en godt utvidet storfamilie.

– Vi ønsker å bidra til gode opplevelser for voksne og barn med et særlig fokus på fellesskap og samhold, utdyper medarbeider Hilde Skjelfoss Groven.

 

– Alltid god mat, gode lekekamerater, og god stemning

– Hovedmålet vårt er å skape en god atmosfære for å bygge relasjoner og danne nettverk på kryss og tvers av tilhørighet og nasjonalitet, og inviterer de utenlandske gjestene inn i den norske kulturen, gjennom å lære bort norsk tradisjon og vaner.På kjøkkenet henger damene over matfatene mens barna løper energiske rundt. Stort sett møter mellom 30 og 40 opp. Men i dag er det fest, og ekstra mange strømmer på. Ett bord settes til, så ett til, og enda ett, før alle kan sette seg ned å spise. 

Sammen med den nye storfamilien
– Her blir barna bortskjemt. Det er alltid god mat, gode lekekamerater, god stemning, sier Medina. Foto: Ranveig Nordgaard

Matbordet bugner av lukter fra hele verden. Fra afgansk risrett til wienerpølser.

Det er Madina som har stått over grytene i i timesvis og kokt, stekt og dampet den nydelige afganske risretten. Hun er her med to av sønnene sine. Hun har bodd i Norge i 15 år, i ti av dem har hun hatt et nært forhold til Frelsesarmeen.

– Livet mitt er Frelsesarmeen! Barna går på aktiviteter gjennom Frelsesarmeen og vi drar på ferier med dem, forteller hun.

I tillegg stiller hun villig opp som frivillig på flere av Armeens arrangementer.

– Hver uke gleder jeg meg til torsdag. Jeg er nesten avhengig av å gå her. Vi kjenner alle, her føler vi oss hjemme. Jeg tror 80 prosent av vennene mine er her, sier hun og ser seg rundt i det stappfulle lokalet, fylt til randen av liv og leven.

– Jeg føler meg som en del av en storfamilie her, legger hun til.

Yngstesønnen har spist opp og løper fra bordet. Han heter Per, og er oppkalt etter forslag fra en offiser hun har et nært forhold til. Han og storebroren har møtt bestekompisen, og de ler høylytt sammen.

– Her blir barna bortskjemt. Det er alltid god mat, gode lekekamerater, god stemning. Vi har ingen familie å besøke, så det er hit vi går. Frelsesarmeen har vært en stor del av livet mitt i ti år. Jeg kan ikke tenke med et liv uten, sier Madina.

 

Sammen tilbyr også:

  • Norskundervisning for kvinner
  • Babysang og småbarnssang
  • Gudstjeneste
  • Barnekor
  • Instrumentopplæring for barn 
  • Samtalegruppe for kvinner

Rundt 160 personer er tilknyttet Sammens arrangementer.