a123

Se gatas folk i gangsterfilm

Se gatas folk i gangsterfilm
Per Kristian Smuk og de andre aktørene hadde lange og kalde dager under filmingen, men det var ingen som klagde. Foto: Cylinder production Foto: Cylinder production

Hva skjer når rusavhengige uten filmerfaring står foran og bak kamera? Resultatet kan du se i morgen.

− Har dere lyst til å lage spillefilm, spurte regissør Hallvard Bræin de rusavhengige på Jobben, Frelsesarmeens jobbtilbud for rusavhengige. Åtte deltakere sa ja, og resultatet er krimkomedien Åtte lasaroner.

Filmen hadde urpremiere like før jul, i morgen vises den igjen ved Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusavhengige i Oslo. Det betyr at enda flere har mulighet til å se den actionfylte komedien.

Se gatas folk i gangsterfilm
I to uker trosset amatørskuespillerne bitende kulde. Blant annet lå Fransisco, som spilte død, stille i en trillebår, bare med en tynn dress på. Foto: Cylinder production Foto: Cylinder production

Velkommen til visning

I filmen er det de rusavhengige som står for skuespillet, i tillegg til både filming og lydtaking – med god hjelp fra profesjonelle lyd- og kamerafolk. Ved visningen i desember var det kun en av de åtte i produksjonsteamet fra Jobben som var tilstede.

Nå har også de andre mulighet til å se resultatet av den store innsatsen de gjorde foran og bak kameraet. Også publikum for øvrig, Frelsesarmeens ansatte og presse er hjertelig velkommen til å se den 40 minutter lange filmen.

Tette bånd

Filmens rulletekst vitner om den harde virkeligheten på gateplan. To av skuespillerne døde like etter opptaksperioden. Filmen er derfor tilegnet Synnøve Søberg og Johan Fjølstad som gikk bort i 2011. Regissøren glemmer ikke Johans kommentar da kameraene ble slått av: «Denne dagen har jeg grudd meg for i hele prosjektet». Innspillingen betydde mye for hele teamet, og det ble tette bånd mellom proffe og amatører.

Sted: Fyrlyset, Urtegata 16A, 0134 Oslo
Tid: Torsdag 27. mars, klokka 14:00