a123

Skal lage VM-fest på Rådhusplassen

Skal lage VM-fest på Rådhusplassen
Her blir det god stemning neste år! Benjamin Brekke-Nærstad ser fram til å arrangere VM i gatefotball på hjemmebane. Foto: Lars Kristian Singelstad

I september neste år fylles Rådhusplassen i Oslo med gatefotball-spillere fra hele verden.

Til sammen 576 spillere fordelt på 72 lag skal kjempe om VM-tittelen på tre baner. Frelsesarmeen er arrangør og håper på god oppslutning.

– Jeg håper dette kan gi spillerne en fantastisk opplevelse, både med tanke på det sportslige, men også at de får et godt møte med Oslo og menneskene her, sier Benjamin Brekke-Nærstad, prosjektleder for Oslo 2017 Homeless Word Cup.

 

– Gir livskvalitet og selvtillit

Mange av spillerne har aldri vært utenfor sin egen hjemby og et verdensmesterskap gir opplevelser for livet.

Gatefotball er for mange et lysglimt i en ellers vanskelig livssituasjon. For mange gir det rusfrie timer og mulighet til å bygge et nettverk.

Under VM neste år blir det tribuneplass til over 2000 mennesker på Rådhusplassen. Til sammen 350 frivillige vil bidra på ulike måter.

Benjamin Brekke-Nærstad, som har vært med som leder til fire Homeless World Cup, er sikker på at det blir god stemning i Oslo neste høst.

– Det er alltid veldig god stemning under VM. Og det er uavhengig av hvor det arrangeres. Spillere blir kjent på tvers av landegrenser og skaper en fantastisk atmosfære med dialogen de har seg imellom. I tillegg har det vært en fantastisk oppbakking av publikum. Det betyr mye for spillerne, sier han.

 

Fokus på hjemløshet

Spillerne møtes i fellesskap på fotballbanen, men kan ha en ulik bosituasjon ut fra hvilket land de kommer fra. Mesterskapet er en viktig arena for å sette fokus på hjemløshet.

– Ikke bare den absolutte hjemløsheten, hvor du ikke har tak over hodet, men også hjemløsheten som mange opplever her i Norge. Flere bor under dårlige forhold. Mel Young, som startet Homeless World Cup, har sagt at «A house is not a home». Selv om du har tak over hodet, betyr ikke det at du har et hjem. Vi ønsker å synliggjøre hvilke konsekvenser det har for mennesker når de ikke har et hjem, sier Brekke-Nærstad.

 

Voksende gatefotball i Norge

Frelsesarmeen startet gatefotball i Norge i 2005. Siden den gang har tilbudet vokst. Tidligere i år deltok over 300 spillere på NM i gatefotball i Stavanger.

Frelsesarmeen er også ansvarlig for landslaget i gatefotball.

– Vi håper dette blir en anledning til å vise fram gatefotballen i Norge og det fantastiske arbeidet som drives lokalt. Vi ser at det nytter, sier Benjamin Brekke-Nærstad.

 

FAKTA:

  • Homeless World Cup ble grunnlagt av sosial-entreprenør Mel Young og har blitt arrangert siden 2002.
  • Den sosiale bevegelsen har samlet organisasjoner fra 73 ulike nasjoner, som alle har gatefotball programmer rettet mot kvinner og menn.
  • Målgruppen for gatefotball er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper der målet er å skape positiv vekst i spillernes liv, gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.
  • Regjeringen støtter Homeless World Cup i Oslo med 15 millioner kroner.