a123

Sterke møter en vinternatt

Sterke møter en vinternatt
Øyvind Elgenes, alias Elg, var villig med matutdeling da han ble med Frelsesarmeen på oppsøkende nattpatrulje. Foto: Ranveig Nordgaard

Da Frelsesarmeen skulle lage reportasje til julekonserten Håp i ei gryte på TV2 om rusomsorgen var det nok ikke tilfeldig at det var artist Øyvind Elgenes som ble spurt om å bli med Frelsesarmeen på oppsøkende nattpatrulje.

Det er sent, mørkt og kaldt i Oslos gater. Men ikke tomt. Når andre trekker inn i varmen for natten er det mange som blir ute. Hele natten. Noen blir kastet ut frå et varmt tilfluktssted som stenger, andre orker ikke bråket på hospitset de bor på.

Et par ganger i uken, gjerne oftere på denne kalde årstiden, er Frelsesarmeen ute med oppsøkende nattpatrulje. De leter etter natteravner som trenger en skål med varm suppe, varmende sokker eller en sovepose, en hjelpende hånd eller en vennlig samtale.

 

Omsorg med respekt

I natt skal Øyvind Elgenes, bedre kjent som Elg bli med Ole Schrøder fra Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige i Oslo, ut på oppsøkende patrulje.

– Hvorfor er du med på dette?

– Frelsesarmeen spurte, og dette er jo ikke noe jeg kan si nei til. Oppsøkende patrulje er et veldig bra tilbud. Noen trenger å passe litt på dem som kanskje ikke er i stand til å passe på seg selv. Og Frelsesarmeen gjør det med respekt. Et menneske er et menneske!

Noen kalde nattetimer er han med, snakker hjertlig og engasjert med alle de møter, i garasjehus, portrom, på en varmerist og langs gata. De deler villig ut suppe og sokker til de som vil ta imot. Elg legger også igjen noen matpakker. Hans omsorg vil nok varme i flere timer for natteravnene denne kalde vinternatten.

 

Les full reportasje om Elgs nattpatrulje i Frelsesarmeens ukesmagasin, Krigsropet nr. 6, 2015. 

 

Se også tv-reportasje med Elg på oppsøkende nattpatrulje på Håp i ei gryte på TV2, lørdag kl. 18.00.