a123

Storstilt åpning

Storstilt åpning
Mange møtte opp for å overvære den offisielle åpningen av det nye velferdssenteret i Iasi i Romania. Foto: Lars Kristian Singelstad

Frelsesarmeens prosjekt i Romania er i full gang – mandag åpnet det første velferdssenteret. Norges ambassadør skryter av arbeidet.

Forventningsfulle barn og voksne er samlet utenfor det nye «community center» som Frelsesarmeen har etablert i byen Iaşi Romania. Senteret inneholder både helsestasjon og tilbud til barn og unge. Det er offisiell åpning, og den norske ambassadøren er til stede. Tove Bruvik Westberg har stor tro på arbeidet.

– Frelsesarmeens kunnskap, arbeidsform og evne til å bygge broer er virkelig det man trenger i et samfunn hvor så mange er ekskludert. Frelsesarmeen bygger tillit, samtidig som de leverer verdifulle tjenester for de som trenger det, sier Bruvik Westberg.

 

Storstilt åpning
Ledere i Frelsesarmeen og ambassadør i Romania, Tove Bruvik Westberg (i midten) med sitt følge. Foto: Lars Kristian Singelstad

Samarbeid mellom Norge og Romania

Frelsesarmeen har fått tildelt 3,9 millioner euro i EØS-midler (Norway Grants) til prosjektet som varer til 2017. I løpet av denne perioden skal det etableres to community centre, i byene Iaşi og Ploesti, som skal ha fokus på utdannelse, helse og arbeid. I tillegg er det etablert et gateprosjekt i Bucuresti der man er tilgjengelig med en mobil klinikk.

Rumenske og norske flagg vaier i vinden utenfor senteret i Iaşi. En representant for kommunen har akkurat ankommet, og sammen med ambassadør Tove Bruvik Westberg og leder for Øst-Europa territoriet, Rodney Walters, klipper hun snoren og erklærer senteret for åpnet.

Storstilt åpning
Åpningen inneholdt taler, sang og musikk. Her er det soldater og offiserer fra Iasi som synger. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Innendørs yrer det av liv, og ikke et sete er ledig. Det er fullt program med taler, sang og musikk. Flere av de besøkende har ikke vært her før og beveger seg nysgjerrig rundt for å se. Her er det undervisningsrom hvor en lærer skal drive leksehjelp. I rommet ved siden av er det tilrettelagt for yngre barn, og nede i kjelleren er det helsestasjon med lege og sykepleier.

Prosjektet i Romania er et samarbeid mellom Frelsesarmeen i Norge og Frelsesarmeen i Romania og retter seg spesielt mot romfolk. Simen Mørstad har flyttet til Bucuresti og er i full gang som prosjekt-koordinator. Knut Haugsvær leder prosjektet sammen med Frode Woldsund og Benjamin Brekke-Nærstad.

 

Storstilt åpning
Velferdssenteret i Iasi gir blant annet tilbud om leksehjelp til barn og unge. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Vil skape muligheter for romfolket

Haugsvær, som er leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge, forteller at bakgrunnen for prosjektet er arbeidet Frelsesarmeen har gjort for fattige tilreisende i Norge. Han mener tigging gir en usikker framtid og at det derfor er viktig å skape muligheter for fattige i Romania.

– Vårt prosjekt er ganske enkelt. Det går ut på å etablere community centre, med fokus på barn. Der kan de få hjelp til lekser og hjelp til å delta på skolen. Her vil det også være fokus på helse og kontakt med barnas familier.

 

Storstilt åpning
Nye og flotte lokaler står klare til bruk. Her vil det foregå undervisning og leksehjelp. Foto: Lars Kristian Singelstad

 

Med Fretex som modell

Salvatex starter opp både i Iaşi og Ploesti. Foretaket har Fretex som modell og vil gi arbeidsplasser, arbeidstreningsplasser og inntekter for Frelsesarmeens arbeid. Salvatex er viktig med tanke på å bygge opp en solid virksomhet, slik at man kan drifte arbeidet videre den dagen man står uten norske prosjektmidler.

– Vi skal etablere arbeidstrenings-progammer som vil gi foreldrene, de voksne, muligheter til arbeidserfaring og inntekt, sier Knut Haugsvær.

Siste post på programmet. Det er trangt rundt spisebordene, men bare glade ansikter å se. Suppe og kylling kommer på bordet. I dag er det fest. Og forhåpentligvis vil dette være starten på noe stort. Et lyspunkt i menneskers liv, som kan gi muligheter de ellers ikke ville hatt.

 

You need Adobe Flash and Javascript to view this file

 

Får du ikke opp video, se her!