a123

Stort behov for fosterhjem

Stort behov for fosterhjem

Tittelen er ikke kopiert fra en av landets aviser. Det er en oppfordring til deg som leser dette.

− For meg er det ikke jobb å ha en fostersønn, det er en livsstil. I tillegg til de to barna vi hadde fra før, har vi nå et barn til, sier Elin Hammer.

Etter stadig påminnelser i media om at mange barn og unge trenger et hjem, fant Elin og samboeren Frank Eriksen ut at dette kunne være noe for dem. Og for snart fem år siden kom det en gutt til deres lille småbruk på Bjoneroa.

En påminnelse

− Min største frykt var at jeg ikke skulle klare å føle kjærlighet for barnet som skulle komme til oss, sier Elin. Hun ser ut vinduet på de grønne jordene, som strekker seg ned til veien man må over for å komme til vannet. – Men da jeg skulle dusje han første gang og han sto der naken, liten og redd foran meg, visste jeg instinktivt at denne gutten skulle vi klare å bli glad i.

Anne Hjelle Hernæs, seksjonsleder for Frelsesarmeens barne- og familievern, forteller at Frelsesarmeens barnevernsinstitusjoner opplever økende etterspørsel etter fosterhjemsfamilier fra stat og kommune. Hennes ønske er at Frelsesarmeen kan tilby flere barn et trygt hjem å vokse opp i.

− Vi håper at flere melder interesse for å være fosterforeldre ved å spre informasjon om det voksende behovet. Kanskje noen trenger en påminnelse om at dette er mulig for nettopp dem?, spør Hernæs.

Stort behov for fosterhjem
Barna til Elin Hammer og Frank Eriksen har stor glede av både hunder og geiter som finnes på deres lille småbruk på Bjoneroa. Foto: Frelsesarmeen / Ellen Marie Skjefstad


Veiledning 24/7

Å være fosterhjemsfamilie er en fulltidsjobb. Barn som trenger et hjem har ofte spesielle behov, og kan være svært krevende i begynnelsen. Nettopp derfor legger Frelsesarmeen stor vekt på god forberedelse i forkant ved hjelp av kursing, og ikke minst personlig oppfølging og faglig veiledning – både individuelt for familien og i grupper – etter at barnet er kommet inn i en familie.

Dessuten er det stort fokus på å koble barn og fosterforeldre som passer godt sammen. Nettopp derfor er det en styrke at alle fosterhjem er knyttet til en av Frelsesarmeens barnevernsinstitusjoner. Her får foreldre hjelp til alle døgnets tider ved behov.

− Dersom vi trenger å ta en telefon, så har vi en åpen linje med veilederen vår hos Frelsesarmeen. Det var det som gjorde at vi turte å satse, i tillegg til et grundig fosterhjemskurs som belyste mange problemer som kan oppstå, sier Elin.

Utfordringer og gleder

Hva anser dere som de største utfordringene ved å være fosterhjem?

− Den første utfordringen for oss var sannsynligvis det følelsesmessige til de barna vi hadde fra før, sier Frank.

− Jeg tenkte at det ville bli en utfordring å forholde seg til andre mennesker som de i barnevernstjenesten og foreldre og søsken til det barnet som skulle bo hos oss. Men faktisk ble det ikke noe problem. Heller motsatt synes jeg det er lærerikt og betryggende, sier Elin.

Hva er det mest positive ved å være fosterhjemsfamilie?

− At vi har fått er et barn til. Vi har en grei gutt som vi trives sammen med, og som trives her, sier Frank, og får støtte av Elin:

− For meg har det vært det å utvikle kjærlighet til hverandre. Det kan ta litt tid, fordi barnet kommer med sin historie og ryggsekk som oppleves som veldig tung. Men den ryggsekken klarer vi litt etter litt å tømme sammen og lette byrden barnet bærer. Og det er en glede som setter seg fast inni deg når du ser at et barn har det godt.

 

Lurer du på om fosterhjem er noe for deg? Uavhengig av hvor i landet du bor, kan du ta kontakt med fosterhjemskoordinator Anne Berith Madsen, dersom du er interessert, ønsker mer informasjon eller en uforpliktende prat. Telefon: 90 57 17 79. E-post: anne.berith.madsen@frelsesarmeen.no.

 

Fakta om det å være fosterhjem:

• Frelsesarmeen drifter fosterhjem på vegne av oppdragsgiverne Buf-etat og Oslo kommune.

• Fosterhjemmene er tiltak beregnet på barn som stiller ekstra krav til omsorgspersoner og vil klare å bo i et hjem med et godt støtteapparat som ivaretar opplæring, hyppig veiledning, døgnkontinuerlig tilgjengelighet og avlastning.

• Det gis god opplæring og alle potensielle fosterhjemsforeldre må gjennom kurs for å bli fosterhjem.

• Fosterhjemsplasseringer er krevende og en av omsorgspersonene må være hjemme.

• Lønnen bygger på kompleksitet i oppdraget og omsorgspersonens kompetanse.

• Veiledning er en obligatorisk del av fosterhjemmenes oppdrag. Det går på både håndtering av barnets adferd, samt mer personlige forhold som belastninger på parforhold og forhold til egne barn.

• Alle fosterhjem får avlastning

• Fosterhjemmene kan kontakte fosterhjemskoordinator/institusjonen når som helst.

• Ved valg av fosterforeldre stilles det både generelle krav og konkrete krav i forhold til det enkelte barn. De generelle kravene er blant annet at man må ha særlig evne, tid og overskudd, en stabil livssituasjon, alminnelig god helse og samarbeidsevner.