a123

Tidenes beste plassering

Tidenes beste plassering
Det norske damelandslaget i gatefotball gjorde en solid innsats i VM i Amsterdam og kom tilbake med bronsemedalje i bagasjen. Laglederne Iris Gjerland, Benjamin Brekke-Nærstad og Ole Schrøder kunne smile stolt. Foto: Jostein Jonasmo

Norges damelandslag kom hjem med bronsemedalje fra VM i gatefotball i Amsterdam. – Det kan ikke beskrives med ord, forteller Linda, en av spillerne på laget.

VM i gatefotball (Homeless World Cup) gikk av stabelen 12. – 19. september i Amsterdam. Hvert år deltar Norge med lag i både dame- og herreklassen.

Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005 og tilbyr gatefotball, med ukentlige samlinger, flere steder i landet. Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper, med ønske om å skape positiv vekst i spillernes liv, gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.

Norges damelandslag gjorde et svært godt VM. De tapte i semifinalen, men dro til slutt i land seieren i bronsefinalen mot Ungarn. Ved ordinær tid stod det 4-4. Det betød straffespark-konkurranse, som Norge vant. Aldri før har Norge gjort det så bra i VM i gatefotball.

 

 

Tidenes beste plassering
Det norske damelandslaget i gatefotball synger nasjonalsangen før kamp. Til høyre laglederne Iris Gjerland, Benjamin Brekke-Nærstad og Ole Schrøder. Foto: Jostein Jonasmo

 

– Største jeg har vært med på

– Det var helt sykt! Ubeskrivelig, forteller Linda, som ukentlig spiller fotball på Friskt Alternativ, Frelsesarmeen i Stavanger sitt aktivitetstilbud.

– Å få være med i VM er noe av det største jeg har vært med på. Det er vanskelig å trekke fram ett høydepunkt. Alt var så bra! Men det var jo selvsagt veldig kjekt å vinne kamper og komme så langt, sier hun og trekker også fram det sosiale.

– Det er kjekt å bli kjent med mange nye folk. Dette er et minne for livet. Jeg kommer til å leve lenge på dette, sier Linda.

 

Tidenes beste plassering
Stor jubel i Amsterdam da Norge gikk av med seieren i bronsefinalen i VM i gatefotball. Foto: Jostein Jonasmo

 

 

– En sammenhengende opptur

Spillerne som representerte Norge ble plukket ut etter NM i gatefotball i Trondheim i mai. Siden da har landslagene hatt tre samlinger. Et av kravene er at alle må holde seg rusfri i perioden fram til og med VM. Det er lagt stor vekt på det sosiale og at en slik opplevelse skal være med på å motivere spillere i rusbehandling.

Landslagssjef Rune Isegran skryter av en fin gjeng og gode samlinger i forkant av mesterskapet.

– Vi har hatt veldig fine samlinger i Stavanger, Kragerø og Tønsberg. Det er selvfølgelig leit at noen spillere av ulike årsaker ikke får bli med hele veien til VM, men slik er virkeligheten vi jobber i. Når det er sagt, var det en flott og motivert gruppe som satte seg på flyet til Amsterdam. Totalt sett har vi gjort vårt beste mesterskap noensinne. Damenes tredjeplass er vår beste plassering og herrenes 18. plass er vår nest beste plassering i VM, sier han og skryter av arrangementet.

– Det har vært veldig mange spennende kamper med et stort trykk fra publikum. Arrangementet, som Frelsesarmeen i Nederland har vært svært delaktig i, var veldig godt gjennomført.

– Hva håper du spillerne tar med seg fra mesterskapet?

– Jeg håper at de tar med seg troen på at de kan nå de målene de setter seg. Og at man kan takle både seier og nederlag.

 

Tidenes beste plassering
Norges herrelag ble til slutt nummer 18 i VM i gatefotball, hvor tilsammen 48 lag deltok. Foto: Jostein Jonasmo

Også Benjamin Brække-Nærstad, rådgiver i Frelsesarmeens rusomsorg, skryter av VM-oppholdet.

– Det har vært en sammenhengende opptur. Vi har gjort det veldig bra sportslig, men minst like viktig er det at det har vært en fin gjeng på tur. Alle har bidratt i gruppen. Det har vært mye samhold, oppmuntring og opplevelser av mestring, sier han.