a123

Tiggerdebatten – vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt

«Vi er urolige for det vi ser, og mener det er nødvendig med både mer barmhjertighet og mer bekjempelse av kriminalitet», sier Knut Haugsvær, offiser i Frelsesarmeen.

Bakgrunn: Nrk Brennpunkt har nylig vist en dokumentar som avdekker et kriminelt nettverk i Bergen. Dokumentaren omhandler et miljø som driver med omfattende organisert tigging, gateprostitusjon og narkotikakriminalitet, og mye av debatten går på hvorvidt tigging skal forbys eller ikke. Noen medier melder nå at enkelte personer i etterkant av Brennpunkt-dokumentaren tyr til vold og ufin oppførsel mot tiggere. Frelsesarmeen er derfor opptatt av at det i kjølvannet av dokumentaren ikke blir et ensidig negativt fokus på tiggere generelt og ber om at barmhjertigheten fortsatt skal være til stede hos oss alle.

– Dokumentaren bør drive oss alle til mer barmhjertighet, ikke mindre
Knut Haugsvær er offiser i Frelsesarmeen og har i mange år jobbet for fattige og mennesker utsatt for tvangsarbeid, både i inn- og utland.

Tiggerdebatten – vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt
Major Knut Haugsvær Foto: Lars Kristian Singelstad


– Vi er urolig for det vi ser, sier han og understreker at dette er en kompleks problemstilling.
– Jeg mener at det å gå løs på tiggerne som gruppe ved å forby tigging er et feil spor. Brennpunkt har dokumentert det vi har sett lenge – nemlig at enkelte av tiggerne ikke bare er fattige mennesker fra vanskelige kår som forsøker å forbedre livet for seg og familien sin, men at en del også er i klørne på profesjonaliserte kriminelle nettverk. At det finnes bakmenn som ønsker å sko seg på andres ulykke er dessverre ikke noe nytt i verdenshistorien, og det bør ikke overraske noen at det også skjer med Europas fattige. Det nye er kanskje at det skjer utenfor vår egen stuedør. Men i stedet for å vende seg mot tiggerne, bør denne kunnskapen drive oss alle til mer barmhjertighet med en gruppe mennesker som har det svært vanskelig. Det er jo ikke bakmennene som tigger. I flere tilfeller er dette menneskehandel, moderne slaveri. Jeg mener at fokuset bør være på at politiet må øke innsatsen mot de som er kriminelle. Det er kriminalitet og tvangsarbeid vi vil til livs, ikke fattige mennesker, sier han.

Tiggeforbud hjelper ingen, langsiktige løsninger må til
Haugsvær mener vi må klare å ha flere tanker i hodet samtidig, og sier at det å jage bort alle tiggere med et forbud, gjør at vi også mister muligheten til å komme i kontakt med trengende mennesker og å kunne hjelpe dem som er utsatt.
– For mange mennesker er nettopp tigging den eneste løsningen de ser for å skaffe penger. Vi tror likevel at tigging er en dårlig løsning på folks fattigdom. Den er kortsiktig og uforutsigbar. Den bygger ikke samfunnet. Det er mødre og fedre som drar langt bort fra barna sine for å skaffe penger. Det viktigste arbeidet vi nå må gjøre, er å støtte arbeidet med å bygge opp samfunnet der de kommer fra. Her har også Norge et ansvar og spiller en viktig rolle.